MPA-affaire kost 100 miljoen euro

De schade door de besmetting van varkensvoer met het hormoon MPA beloopt tussen de zeventig en honderd miljoen euro. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Productschap voor Vee en Vlees....

Van onze verslaggever

Belangenorganisatie LTO Nederland waagt zich nog niet aan een schatting van de totale schade, maar beaamt dat deze in de tientallen miljoenen euro's zal lopen.

De verliespost is te wijten aan het feit dat varkenshouders wekenlang geen dieren mochten afvoeren. Hierdoor zijn dieren voortijdig doodgegaan of fors in verkoopwaarde gedaald. De marktprijzen zijn de afgelopen weken met tientallen procenten gedaald.

Daarnaast gelden nog steeds strenge exportbeperkingen of-verboden voor Nederlands varkens en varkensvlees naar onder meer Hongarije, Letland, Polen en Italië.

'Landen zijn sneller met het dichtgooien van hun markten dan met het heropenen', constateert een woordvoerster van het Productschap voor Vee en Vlees (PVV).

Naar andere landen van de Europese Unie mag weliswaar worden geëxporteerd, maar een belangrijk afzetland als Italië heeft volgens het productschap dusdanig strenge voorwaarden gesteld dat de export in de praktijk al wekenlang stilligt.

De opkoopregeling voor maximaal 55 duizend varkens die besmet veevoer hebben gegeten, gaat de sector maximaal acht miljoen euro kosten. In een leegstaand, voormalig slachthuis van de firma Dumeco in Son zijn dinsdag de eerste MPA-varkens geslacht. Alle 29 besmette varkensbedrijven hebben zich aangemeld voor de opkoopregeling.

Anders dan bij varkenspest worden de MPA-varkens met veewagens naar de slachterij gebracht. Daar worden ze gedood onder toezicht van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV). Dat is dezelfde gang van zaken als bij de 310 duizend tot 340 duizend varkens die wekelijks in Nederland voor consumptie naar het slachthuis gaan. De MPA-varkens gaan echter naar een destructiebedrijf om te worden verbrand.

De MPA-besmetting van veevoer, via vier sporen, kwam in mei aan het licht. Inmiddels hebben honderden varkenshouders hun leverancier van veevoer aansprakelijk gesteld voor de schade, aldus LTO Nederland. De boeren vinden dat de veevoerindustrie onvoldoende heeft gecontroleerd of het voer in orde was. De twee Ierse bedrijven die door LTO Nederland en de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi) aansprakelijk zijn gesteld, ontkennen schuld.

Het is nog niet duidelijk hoeveel varkens worden opgekocht en vernietigd. Maximaal gaat het om 55 duizend varkens. Een aantal dieren hoeft van de Algemene Inspectie Dienst (AID) niet te worden afgevoerd, waaronder biggen die geen verontreinigd brijvoer hebben gegeten. Ook wachten enkele bedrijven alsnog de uitslag van MPA-tests af.

Daarnaast zijn twee grote bedrijven mogelijk zelf schuldig aan de aanwezigheid van MPA op hun bedrijf. Deze varkenshouders zouden in strijd hebben gehandeld met een voorgeschreven gedragscode.

'De getroffen bedrijven proberen de schade te verhalen op de criminelen die schuld zijn van de MPA-verontreiniging', aldus een woordvoerster van het Productschap. Mocht die claim niets opleveren, dan moet de sector zelf voor de kosten opdraaien.

'Het is een solidariteitsmaatregel', aldus de Productschap-woordvoerster. 'Mogelijk komt er dan een heffing of wordt het betaald uit de algemene reserves. We hebben de minister beloofd dat hij het voorschot terugkrijgt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden