Mozes gaat Venetië tegen hoogwater beschermen

Het omvangrijke waterkeringsproject Mozes, dat is bedoeld om Venetië tegen hoogwater te beschermen, wordt doorgezet. Dat heeft het Italiaanse kabinet besloten, zij het niet zonder strubbelingen....

Met de constructie van Mozes is drie jaar geleden al een begin gemaakt, maar de penibele toestand van de Italiaanse overheidsfinanciën en morele bezwaren van de Italiaanse Groenen, die deelnemen aan de regering van Romano Prodi, hadden voortgang van de bouw twijfelachtig gemaakt. Door de nu genomen beslissing staat vast dat Venetië vanaf 2012 gevrijwaard zal zijn voor het hoogwater dat de stad periodiek blank zet. Op drie plaatsen in de lagune zullen onder water immense betonnen sluisdeuren worden geplaatst die langs een horizontale as kunnen bewegen.

De holle ruimten in die deuren zijn gewoonlijk gevuld met water, waardoor de deuren in hun sponningen plat op de zeebodem blijven liggen. Stijgt het zeewater tot meer dan 110 centimeter boven het gebruikelijke peil, dan wordt er automatisch lucht in die ruimtes geperst en wordt het water naar buiten gesluisd. De sluisdeuren rijzen dan langzaam op tot boven zeeniveau en vormen een zeewering tegen het wassende water. Daalt het waterpeil, dan klappen de deuren automatisch weer dicht.

De lagune van Venetië wordt van de Adriatische Zee afgeschermd door een smalle strook land, die van noord naar zuid loopt en waarvan het Lido het bekendste segment is. Op drie plaatsen, bij het Lido, Malamocco en Chioggia, zijn er echter openingen in die strook, in breedte uiteenlopend van bijna 400 tot ruim 800 meter. Door die openingen staat de lagune in verbinding met de zee. Dat garandeert de bijzondere flora en fauna van de Venetiaanse lagune, maar ook het karakter van de stad zelf.

Maar zij maken het ook mogelijk dat de stad gemiddeld driemaal per jaar blank komt te staan, met uitschieters naar boven; in 2002 was het liefst twaalf keer hoogwater. Dat spoelende zeewater bedreigt de stad en haar talloze monumenten. Daarom werd al onder het vorige kabinet-Prodi, tien jaar geleden, besloten om beveiligingsmaatregelen te treffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden