Mozambikanen wachten zo lang mogelijk met vlucht

De Mozambikaanse regering verwacht de komende dagen nog tienduizenden mensen te moeten verhuizen naar hoger gelegen land. De evacuatie van een deel van de delta van de rivier de Zambezi, in de noordelijke helft van Mozambique, is nodig omdat eind van de week het waterpeil zal stijgen door het openzetten...

Van onze correspondent Hans Moleman

Anders dan vorig jaar rond deze tijd, toen Mozambique zich liet verrassen door het stijgende water, lijken de lokale autoriteiten de situatie dit keer beter aan te kunnen. Vorig jaar februari vonden zeshonderd mensen de dood nadat de rivier de Limpopo in het zuiden en de Zambezi in het noorden ver buiten hun oevers traden na overvloedige regenval in het achterland.

Dit jaar lijken de gevolgen van het jaarlijkse regenseizoen vooralsnog minder ernstig. In het zuiden, bij de hoofdstad Maputo, zijn nog geen ernstige overstromingen gemeld. Alleen langs de Zambezi zijn er volgens Silvano Langa, directeur van het Mozambikaanse Instituut voor Rampenbestrijding, maatregelen nodig. De volksverhuizing van circa tachtigduizend mensen is al begonnen.

Een probleem bij de nieuwe overstromingen is dat veel bewoners van de delta - net als vorig jaar - niet snel bereid zijn hun uit rieten hout opgetrokken huisjes te verlaten.

Ook hebben de meeste bewoners zich weinig aangetrokken van het advies na de watersnood van begin 2000 om hun onderkomen voortaan op hogere grond te bouwen. De meeste deltabewoners willen dicht bij de rivier wonen, omdat ze het water nodig hebben in hun dagelijks leven.

Volgens de eerste berichten zouden inmiddels enkele tientallen mensen zijn verdronken, deels in Mozambique, en deels in naburig Malawi. De Mozambikaanse regering heeft inmiddels hulp gevraagd aan het buitenland. Buurland Zuid-Afrika, dat vorig jaar met zijn luchtmacht een grote reddingsoperatie liet uitvoeren, heeft zondag zeven helikopters, drie vrachtvliegtuigen en medisch personeel toegezegd.

De Zuid-Afrikanen hebben een verkenningsteam op pad gestuurd. Maar dat kan pas dinsdag de situatie in het getroffen gebied beoordelen. De hoop is dat de helikopters operationeel kunnen zijn voor het weekeinde, om 'achterblijvers' uit de ondergelopen Zambezi-delta weg te halen. Het Mozambikaanse leger heeft zelf zijn twee operationele helikopters al ingezet.

De watersnood van vorig jaar was de ergste in de geschiedenis van Mozambique. Na de overstromingen kwam er veel kritiek los op de gebrekkige samenwerking tussen de regionale autoriteiten op het gebied van waterbeheer en op de geringe zelfredzaamheid van de Mozambikaanse regering, die op hulp wachtte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden