Mowlan moet weg op verzoek Unionisten

De afgelopen zomer ontketenden de Ulster Unionisten de actie Mo must go. Hun leider, de Noord-Ierse premier David Trimble, verzocht Tony Blair dringend Mo Mowlam, de minister voor Noord-Ierland, aan de kant te zetten....

Van onze correspondent Bert Wagendorp

In de meest uitgebreide reshuffle van zijn kabinet tot dusver, verhuisde premier Blair Marjorie 'Mo' Mowlam maandag naar de functie van Cabinet Minister, een soort kabinets-manager. In Mowlams plaats benoemde hij Peter Mandelson. Ook daarmee kwam Blair de Unionisten tegemoet. Zij hadden Mandelson op hun voorkeurslijstje staan.

De Unionisten zagen Mowlam met opluchting vertrekken. De mannenbroeders hadden het niet zo op haar wijze van politiek opereren. Ze vonden Mowlam te wollig en te onbezonnen, vonden haar dossierkennis te gering en verdachten haar bovendien van nationalistische sympathieën.

Mowlam (50), die interviews bij voorkeur lardeert met een paar fikse boeren, kon met haar onconventionele benadering bij de nationalisten op meer warme gevoelens rekenen. 'En als je nou niet aan de gang gaat, geef ik je een kopstoot', zei ze ooit tegen Sinn Fein-leider Gerry Adams. 'Zij heeft een enorme bijdrage geleverd aan het creëren van vrede op onze straten', zei SDLP-leider en Nobelprijswinnaar John Hume. Onder Mowlam kwam het Goede Vrijdagakkoord tot stand.

Deze week begon de voormalige Amerikaanse senator Mitchell in Belfast aan een beslissende reeks gesprekken over de uitvoering van dat akkoord. Vooral in het Unionistische kamp is de stemming zeer pessimistisch. Blair hoopt dat de benoeming van Mandelson zal bijdragen aan het verdrijven van de doemstemming.

Met de benoeming van Alan Milburn (41) als minister voor Volksgezondheid, ging de blairificatie van het kabinet verder. Milburn vervangt de oude Labourgetrouwe Frank Dobson, die gaat proberen burgemeester van Londen te worden. Hoogst verrassend was de benoeming van Geoff Hoon, een andere blairite, tot minister van Defensie, als opvolger van George Robertson, de nieuwe NAVO-chef. Hoon was tot dusver een onbekende staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden