Moussaoui wilde tegen zichzelf getuigen

De Franse terreurverdachte Zacarias Moussaoui heeft vorige maand de aanklagers aangeboden tegen zichzelf te getuigen, omdat hij niet in de gevangenis wil sterven. Dat maakten de aanklagers dinsdag bekend...

ANP

De terreurverdachte zou hebben aangeboden te verklaren dat hij op 11 september 2001 een vijfde vliegtuig zou kapen, in ruil voor strafvermindering. Hij zou daarbij hebben gezegd dat er ‘een verschil is met sterven in de strijd of op een toilet in de gevangenis’.

De aanklagers boden de verdachte geen akkoord, waarop het moeizame proces van start ging. Moussaoui bracht maandag zijn verdedigers in verlegenheid door een centrale rol op te eisen in de aanslagen van september 2001. Al Qa'ida-leider Osama bin Laden zou hem zelf opdracht hebben gegeven om een vijfde vliegtuig te kapen en in het Witte Huis te boren.

Moussaoui's advocaten beëindigden hun pleidooi dinsdag met een beschuldigende vinger naar de Amerikaanse regering. De informatie van de veiligheidsdiensten had de Verenigde Staten een aanwijzing kunnen geven dat er een grootschalige terreuraanslag op handen was, stelden zijn advocaten.

De verdediging van Moussaoui probeerde daarmee twijfel te zaaien bij de jury. Moussaoui kan de doodstraf krijgen als de jury ervan overtuigd is, dat hij na zijn arrestatie in 2001 bewust heeft gelogen en daardoor het terreurnetwerk Al Qa'ida tijd heeft gegeven om de aanslagen van 11 september 2001 te plegen.

Woensdag spreken aanklagers en verdediging hun slotpleidooien uit in de enige zaak tegen een terreurverdachte die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de aanslagen. Daarna moet de jury zich over Moussaoui uitspreken.

Wanneer de jury oordeelt dat Moussaoui's betrokkenheid bij de aanslagen groot genoeg was om hem in aanmerking te laten komen voor de doodstraf, volgt een nieuwe reeks hoorzittingen om het lot van de Fransman te bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden