Mount Everest is klaar voor de vlam

De Mount Everest is even verboden gebied. China wil geen pottenkijkers als de olympische vlam de top bereikt...

Van onze verslaggever Rolf Bos

AMSTERDAM Stop de persen! De olympische vlam heeft al lang op de top van de Mount Everest gestaan! Vorig jaar mei bereikte een groep Tibetaanse en Chinese bergbeklimmers de top van de hoogste berg van de wereld. Het team droeg volgens andere klimmers een aantal toortsen met zich mee, die bovenop ‘helder brandden’. Een goed gelukte generale repetitie dus.

De Chinezen die volgende maand de inmiddels zo omstreden olympische vlam opnieuw naar de top van de Everest gaan brengen, hebben niets aan het toeval overgelaten. Ze hebben zich maanden in een trainingskamp voorbereid. ‘We zijn er klaar voor’, zegt de 29-jarige Tibetaanse bergbeklimmer Pemba Dondrup in ronkende sporttaal tegen persbureau Xinhua.

Dondrup, die in 2006 al eens op de top stond, plus zijn kameraden zijn naar verluidt op 18 maart al neergestreken in het basiskamp van de Everest. Daar zullen zij eerst acclimatiseren, voordat ze in de eerste helft van mei een toppoging wagen, met de olympische waakvlam op hun rug.

Er lopen twee routes naar de top. Een vanuit het noorden (Tibet), en een vanuit het zuiden, (Nepal). Beide routes zijn tot 10 mei afgesloten voor gewone klimmers. Want ook Nepal, dat jaarlijks vele miljoenen dollars verdient aan klimvergunningen, heeft de berg tot die datum onder druk van de Chinezen tot verboden gebied verklaard. De Chinezen willen geen pottenkijkers. Stel je voor dat er iets misgaat en er olympische estafetteklimmers de dood vinden, dan willen ze dat nieuws op hun manier naar buiten brengen – of helemaal niet, natuurlijk.

De buitenlandse klimmers die al een Nepalese permit’ bezitten, mogen voor 10 mei niet hoger dan kamp II komen. Bovendien zijn vlaggen, stickers en pamfletten die ‘de relatie tussen Nepal en China in gevaar kunnen brengen’ streng verboden. Nepalese sherpa’s, die afhankelijk zijn van de klimverdiensten, zijn boos over de maatregelen, het schaadt de business, zeggen ze.

Mei is traditioneel de beste maand om een toppoging te wagen. Begin juni wordt het weer te slecht. Maar ná 10 mei is er, zal de leek zeggen, dan toch voldoende tijd om de top van de Sagarmatha alsnog te beklimmen? Nauwelijks, want de noodzakelijke voorbereiding van minstens twee weken acclimatiseren, van routes uitzetten, van touwen aanbrengen, komt door de Chinese beperking in gevaar. Voor je het weet is het alweer juni, met die rottige moessons.

Sommige buitenlandse klimmers hebben zich al teruggetrokken, anderen gaan gewoon door. Zoals Yuichoro Miura, die met zijn 75 jaar de oudste mens hoopt te worden die op de top heeft gestaan. De Japanner wil op 25 mei toeslaan. Miura is een oude bekende van de berg. In 1970 skiede hij na een geslaagde toppoging naar beneden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden