Motto 30 april: droom en inspiratie

De troonswisseling op 30 april moet een toekomstgerichte dag worden. 'Het nieuwe koningschap is voor Nederland en de Caribische gebieden van het koninkrijk een mooie aanleiding om vooruit te kijken', zei Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, maandag tijdens een persconferentie.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het Comité, dat landelijk alle activiteiten coördineert die niet met de formele inhuldiging te maken hebben, heeft zelf vier festiviteiten bedacht. Onder het motto 'Mijn droom voor ons land - inspiratie voor onze koning' kan iedereen de toekomst van het land verbeelden in een gedicht, verhaal, film, muziekstuk, tekening of schilderij.

Alle inzendingen worden verzameld op een onlineplatform. Van de mooiste bijdragen wordt een boek gemaakt, dat het koningspaar en (dan) prinses Beatrix krijgen aangeboden. Later in het jaar zullen alle huishoudens het gratis ontvangen.

Wijers heeft geen budget en hoopt dat allerlei private organisaties donaties zullen doen voor de financiering. Het bedrijfsleven, de Postcodeloterij en het Oranjefonds hebben al giften toegezegd.

Op vrijdag 26 april zullen alle basisscholen 'Koningsspelen' organiseren. Die bestaan uit 'een gezond ontbijt en een sportdag'. Ze vervangen de normale lessen. Willem-Alexander en Máxima zullen de spelen openen op een nog niet uitgekozen school.

Verschillende artiesten is gevraagd een 'Koningslied' te componeren, dat op 30 april door zoveel mogelijk mensen overal in het land op een bepaald tijdstip gezongen moet worden. Daartoe zullen overal schermen worden opgehangen, zodat een dirigent digitaal met iedereen in het koninkrijk in contact kan staan. Wijers kon nog geen namen van artiesten noemen.

Later in het jaar krijgt prinses Beatrix als dank voor haar inzet gedurende 33 jaar een evenement aangeboden waarbij muziek en dans samenkomen, volgens Wijers 'Cirque du Soleil-achtig'.

Namens het comité hebben de leden Joop van den Ende en Pien Zaaijer, de persoonlijk adviseur van Willem-Alexander en Máxima, overlegd over de festiviteiten met de Bond van Oranjeverenigingen. Daaruit bleek dat vrijwel alle Oranjeverenigingen hun activiteiten op 30 april houden, zo meldde Wijers.

Het comité heeft niet een speciale activiteit bedacht om op 30 april de hoofdstad te ontlasten, maar 'het is zeker een punt van aandacht dat niet iedereen naar Amsterdam gaat'.

Netjes afwachten

De gemeente Amsterdam wordt overspoeld met verzoeken om een plaats in de Nieuwe Kerk als de nieuwe koning wordt ingehuldigd. Nogal wat Amsterdamse gemeenteraadsleden zouden hebben gevraagd erbij te mogen zijn. Zij willen niet, net als hun voorgangers in 1980, de plechtigheid via de tv moeten volgen. Toen waren alleen de wethouders en fractievoorzitters welkom.

Robert Flos, fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad, reageert verbaasd. 'Ik ben het in elk geval niet. Het geeft geen pas om op individuele basis een verzoek in te dienen.'

Volgens Flos moeten de raadsleden netjes hun beurt afwachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden