nieuws

Motorclubleden krijgen tot vier jaar cel voor beschieten Panorama-pand

De drie verdachten van het beschieten van het pand waar weekblad Panorama zit, zijn veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. Volgens de Amsterdamse rechtbank waren Richard Z. (42), John P. (46) en Mike van den B. (26) vorig jaar juni betrokken bij het afschieten van een antitankwapen op het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk.

Elsbeth Stoker
Vorig jaar juni werd een antitankwapen op het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk afgeschoten. Beeld ANP
Vorig jaar juni werd een antitankwapen op het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk afgeschoten.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind mei celstraffen tot zeven jaar. Volgens de officier van justitie was de beschieting een ‘aanslag op de persvrijheid in Nederland’. Om die reden viel de strafeis extra hoog uit.

Dat er sprake was van een aanslag op de redactie van weekblad Panorama is volgens de rechtbank niet duidelijk geworden, omdat het motief onbekend is gebleven. De verdachten hebben tijdens de zitting geen uitleg gegeven. Bovendien is de redactie van Panorama gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw.

Vorig jaar juni werden in een tijdsbestek van enkele dagen twee aanslagen gepleegd op kantoorpanden van verschillende media. Vijf dagen na de beschieting van het Panorama-pand op 21 juni, ramde een man met een Volkswagen Caddy de glazen gevel van het Telegraaf-gebouw. Hij stak de wagen vervolgens in brand. De gevels van zowel het Telegraaf-pand als het kantoor waarin Panorama zetelt raakten zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond.

Begin dit jaar werd bekend dat justitie de voortvluchtige drugsmultimiljonair Ridouan T. in het vizier heeft als mogelijke opdrachtgever voor de aanslag op De Telegraaf. T. wordt in verband gebracht met een lange reeks liquidaties. Een week vóór het incident publiceerde de krant een groot verhaal over dit criminele kopstuk. Volgende week moeten de verdachten in de Telegraaf-zaak voor de rechter verschijnen voor een voorbereidende zitting.

Motorclub Caloh Wagoh Main Triad

Wie opdracht gaf voor het beschieten van het Panorama-pand, is onbekend. Het drietal dat veroordeeld is, is lid van de motorclub Caloh Wagoh Main Triad. De politie kreeg op de dag van de aanslag informatie waaruit bleek dat Richard Z. uit Woerden samen met een ander motorclublid een ernstig delict aan het voorbereiden was. Daarop werd de telefoon van Z. (41) getapt. Hij werd ook geobserveerd. Uit het politieonderzoek blijkt dat Z. kort voor de aanslag contact had met John P. (45) en Mike van den B. (25).

Op de dag van de aanslag werd de Mercedes van Richard Z. gezien in de omgeving van het Panorama-gebouw. Op een afgeluisterd gesprek is te horen hoe Z. zegt: ‘Je moet met je auto hier staan, en dan gelijk eraf en dan meteen de snelweg op.’ John P. moet die avond zijn ‘stoute schoenen’ aantrekken van Richard Z. Na de aanslag belt Richard Z. bovendien een vierde persoon met de mededeling: ‘Papa heeft zijn ding gedaan.’

Ten tijde van de aanslag zelf, rond 23.00 uur ’s avonds, werd Z. niet geobserveerd. Eerder die avond was de recherche daarmee gestopt. Richard Z. was aan het begin van de avond teruggekeerd naar zijn woonplaats Woerden. Het was toen nog onduidelijk wat Z. van plan was, aldus het OM tijdens de zitting in mei.

Z. en P. hebben ontkend dat ze iets met de beschieting te maken hadden. Van den B. gaf tijdens de zitting toe dat hij erbij was als chauffeur, maar dat hij niet wist wat er stond te gebeuren. De rechtbank meende echter dat er voldoende bewijs was, aan de hand van onder meer glassporen die in twee auto’s zijn gevonden, telefoongesprekken en dna van P. op het antitankwapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden