Motorbendes opereren door strengere aanpak steeds meer ondergronds

Motorbendes als de Hells Angels en Satudarah opereren steeds meer ondergronds als gevolg van strenger overheidsbeleid. Ze laten zogenaamde supportclubs en streetgangs criminele klussen uitvoeren, hullen zich in onopvallende kleding en zijn minder actief op sociale media. Op die manier proberen motorclubs onder de radar te blijven, schrijft het Landelijk Informatie en Expertise Centrum in een brief aan Ard van der Steur, de minister van Veiligheid.

Leden van de Hells Angels tijdens een bijeenkomst in Rynia, nabij Warschau. Beeld afp

Van der Steur kondigde maandag aan dat het OM een rechtszaak voorbereidt om een of meerdere motorbendes te verbieden. Een eerdere poging om de Hells Angels als criminele organisatie te verbieden, liep op niets uit omdat niet hard gemaakt kon worden dat alle leden crimineel waren.

Sinds 2012 wordt er een integraal beleid gevoerd ten opzichte van zogenaamde outlaw motorcycle gangs (OMG's). Dat betekent dat partijen als de politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en expertisecentra nauw met elkaar samenwerken om criminele activiteiten van de bendes aan te pakken. Hierdoor opereren motorbendes steeds meer in de luwte.

Als de bendes door gemeenten worden verbannen, verplaatsen ze hun clubs naar woonhuizen, cafés of industriepanden. Deze panden staan op naam van supporters van de club. Door deze schijnconstructies 'worden motorgangs bewust uit de wind gehouden', schrijft het expertisecentrum. 'Ze worden vindingrijker in het omzeilen van wet- en regelgeving.'

Satudarah is een van de motorclubs die steeds meer ondergronds opereert. Beeld anp

Verloop toegenomen

Een andere conclusie van het expertisecentrum is dat het verloop tussen en binnen clubs is toegenomen. Leden stappen makkelijker over naar een concurrerende bende. Er zijn bovendien signalen dat OMG's selectief werven op leden met een bepaald netwerk, een bepaalde status of vaardigheid die de club verder kunnen helpen. Eerder wilden clubs vooral zo snel mogelijk leden werven.

Het expertisecentrum verwacht dat OMG's zich in de toekomst meer gaan bemoeien met lokale criminelen die zich bezighouden met hennepteelt en synthetische drugs. Ook worden meer gewelddadige conflicten verwacht tussen rivaliserende clubs. In april vond er bij het hotel Van der Valk in Rotterdam een schietpartij plaats tussen de Hells Angels en de Mongols.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.