Motie van afkeuring SGP en CU om 'voltooid leven'

De SGP heeft woensdag samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring ingediend vanwege het voornemen van het kabinet om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

SGP-leider Kees van der Staaij Beeld anp

De motie, waarover meteen werd gestemd, kreeg geen bijval van andere partijen en was daarmee vooral symbolisch. De actie van de kleine christelijke partijen was vooral bedoeld om hun sterke afwijzing kenbaar te maken.

'Er dreigt een belangrijke wissel omgezet te worden', verklaarde SGP-leider Kees van der Staaij waarom hij voor het eerst in achttien jaar Kamerlidmaatschap het 'uitzonderlijke instrument' gebruikte.
De christelijke partijen zijn fel tegen het voornemen van het kabinet, hoewel er nog geen wetsvoorstel ligt. Met de motie van afkeuring veroordelen zij het beleid.

Volgens Van der Staaij moet de oplossing voor de worsteling met het leven van oudere mensen niet worden gezocht in stervenshulp. Veel mensen hebben volgens hem te kampen met grote eenzaamheid. Dat betekent volgens de SGP'er een opdracht voor de samenleving om liefdevol te zijn.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer bleek woensdag dat een ruime meerderheid de plannen van het kabinet steunt.

Gelijkwaardigheid

Een rouwadvertentie als politieke actie: oud-CDA-Kamerlid Van der Heijden en zijn vrouw maakten een einde aan hun leven en pleitten voor meer ruimte voor euthanasie. Samen uit het leven stappen - is gelijkwaardigheid wel haalbaar? (+)

De Kamer debatteerde vandaag over de hoogst persoonlijke en zeer principiële vraag: is hulp bij levensbeëindiging straks toegestaan als oude mensen het leven simpelweg moe zijn? Ministers Schippers en Van der Steur gaven onlangs de voorzet. VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en 50Plus toonden zich voorstander en moedigden het kabinet aan het plan verder uit te werken. Een vraag die nog speelt: moet er een leeftijdsgrens komen? En is 70 dan de juiste minimumleeftijd?

De tegenstanders vrezen dat ouderen zichzelf als een last gaan zien voor hun omgeving en zich gaan afvragen of ze het wel kunnen maken om door te leven. Ook de SP heeft moeite met het kabinetsvoorstel. Betere ouderenzorg is nodig in plaats van stervensbegeleiding, stelde Kamerlid Leijten.

Ook opmerkelijk in dit debat: de PVV, doorgaans niet om een standpunt verlegen, liet openlijk twijfel zien. Kamerlid Agema komt pas met haar standpunt als er een concreet wetsvoorstel ligt.

Dagkoersen

'Als het leven moeilijk wordt, moeten we mensen niet prijsgeven aan de dood, maar met aandacht, liefde en goede zorg nabij zijn.' Was getekend: SGP-leider Kees van der Staaij, die daarop 50Plus-voorman Henk Krol tegenover zich vond: 'Met deze voorstellen moedigt de overheid echt niemand aan om zelf voor de dood te kiezen.' Lees meer over het debat in de Dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden