Update

Moszkowicz wraakt rechtbank opnieuw

De wrakingskamer maakt aanstaande maandag om 16:00 uur bekend of het wrakingsverzoek van Wilders' advocaat Moszkowicz jegens de rechtbank in Amsterdam wordt toegewezen. Dat bleek vanavond tijdens het proces-Wilders.

Geert Wilder met daarachter zijn advocaat mr. Bram Moszkowicz Beeld epa

Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om de rechtbank te wraken, zo liet het in de rechtszaal weten.

Meineedprocedure
Eerder vandaag had Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, opnieuw een wrakingsverzoek gedaan. De advocaat vroeg om een meineedprocedure tegen getuige Bertus Hendriks. Die zou hebben gelogen over het thema van het veelbesproken diner, waar Hans Jansen en Tom Schalken ook bij aanwezig waren.

Moszkowicz verzocht de rechtbank vervolgens om een onderzoek naar meineed in te stellen tegen Hendriks, maar dat verzoek werd afgewezen. Daarop wraakte Moszkowicz de rechtbank, omdat het de schijn van partijdigheid zou hebben gewekt. Het OM liet na de schorsing echter weten dat de rechtbank wat haar betreft de juiste beslissing heeft genomen.

De drie rechters voelen zich alledrie 'gebruikt', zo liet rechtbankvoorzitter Van Oosten tegenover de wrakingskamer weten. Ze leggen zich niet neer bij het wrakingsverzoek. 'We zitten voor de verkeerde rechter.' Maandag dus meer duidelijkheid.

Diner
Een samenvatting van wat er vandaag in de rechtszaal voltrok. Getuige Bertus Hendriks werd verhoord in het proces-Wilders. Hij zou woensdag al verhoord worden, maar daar was toen niet genoeg tijd voor. Ook nu ging het uitgebeid over het diner, waar de andere getuigen Hans Jansen en Tom Schalken ook over gehoord zijn.

Hendriks zei bijna meteen dat hij zich niet herkende in het beeld van het etentje zoals dat door Jansen was geschetst. Hij kreeg de indruk dat Jansen afgelopen woensdag 'ter plekke verzon' wat er tijdens het diner (3 mei vorig jaar) was voorgevallen. Zo zou Schalken de beschikking (op basis waarvan het Hof de zaak tegen Wilders startte) tijdens het diner niet tevoorschijn hebben gehaald.

Malicieus
Op de vraag waarom hij Jansen had uitgenodigd, zei Hendriks dat hij tijdens een eerder diner een 'brainwave' had gehad. Hendriks benadrukte dat hij vooraf Jansen had verteld dat een van de leden van de eetclub Tom Schalken was en dat hij had meegewerkt aan de beschikking. Toen er aan het begin van het diner alsnog commotie ontstond over de aanwezigheid van Schalken, beloofde Hendriks aan Jansen dat de gesprekken 'binnen de muren van het huis' zouden blijven. Het feit dat Jansen later een verslag van de avond op internet zette noemde Hendriks 'malicieus'.

Tijdens het verhoor door advocaat Moszkowicz ging het lang over het 'thema' van de bewuste avond. Waar ging de eetclub het specifiek over hebben? Hendriks hield vol dat het onderwerp van gesprek de islam en islamisering was. Het proces-Wilders kwam ter sprake; maar was volgens Hendriks geen hoofdonderwerp. Moszkowicz hield Hendriks daarna een citaat voor uit een interview met dagblad De Pers. In dat interview zei Hendriks: ''Dat hij (Jansen, red) getuige-deskundige was in het proces, leek ons wel interessant'. De advocaat vroeg vervolgens of Hendriks hier juist was geciteerd. Ja, antwoordde Hendriks.

Verassing
Na een pauze verraste Moszkowicz de rechtzaal toen hij de rechters vroeg om een proces-verbaal op te maken tegen Hendriks, omdat deze volgens Moszkowicz meineed zou hebben gepleegd. Volgens de advocaat moest het thema van de avond wel degelijk het proces-Wilders zijn geweest, als de aanleiding voor het uitnodigingen van Jansen was geweest dat hij getuige-deskundige was in het proces. De rechters verwierpen deze redenering en dus het verzoek van de advocaat. Daarop wraakte Moszkowicz - voor de derde keer in deze zaak - de rechters. Na het vorige wrakingsverzoek moest de het proces overnieuw gedaan worden met nieuwe rechters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden