Update

Moszkowicz wil volledige vrijspraak Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd 'aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving'. In de Amsterdamse rechtbank pleitte Moszkowics voor volledige vrijspraak.

Beeld epa

Het slotpleidooi begon vanmiddag om 14:00 uur. Moszkowicz begon met een compliment aan het adres van het OM. Zelden of nooit heeft de advocaat een dergelijk 'doorwrocht requisitoir' gehoord, zei hij. Vorige week vroeg het OM in een urenlang betoog om vrijspraak voor PVV-leider Geert Wilders. Moszkowicz is onder de indruk van het nauwgezette betoog, stelde Moszkowicz.

Ook kritiek
De raadsman had evenwel ook kritiek op het OM. Zo snapt hij niet waarom de zaak-Wilders in Amsterdam in behandeling moest worden genomen. De argumentatie van het OM, dat de aangifte tegen Wilders in de hoofdstad is gedaan, deelt Moszkowicz niet.

Moszkowicz roerde ook het etentje nog eens aan. De advocaat zei nog eens dat Rechter Tom Schalken een dubieuze rol heeft gespeeld. Schalken schreef mee aan de beschikking van het Gerechtshof die het OM opdroeg om Wilders te vervolgen. Volgens Moszkowicz bevatte de beschikking al een veroordeling van Wilders en ging daarom veel te ver.

Moszkowicz gaf daarna weer veel lof voor het betoog van het OM van vorige week. 'Ik wil eigenlijk het requisitoir grotendeels overnemen', zegt de raadsman.

Niveau
Moszkowicz nam ruim de tijd om de beschikking te bekritiseren. Zo hebben de auteurs zich deels gebaseerd op verkeerde citaten en aan Wilders vekeerde uitspraken toegeschreven. Het niveau van de beschikking laat dus te wensen over, zei de raadsman.

Na een korte pauze ging de advocaat verder met zijn betoog. Wilders had volgens hem nooit de bedoeling om moslims als groep in hun menselijke waardigheid aan te tasten. Wilders heeft dat niet geprobeerd en ook nooit op de koop toe genomen.

Moszkowicz betoogde dat de woorden 'genoeg is genoeg. Verbied die Koran' uit een artikel in de Volkskrant niet als zodanig door Wilders gezegd of geschreven zijn. Het zou gaan om een citaat die door de redactie is toegevoegd aan het artikel. Het gerechtshof vond in het citaat een bewijs voor een 'militante' stijl van Wilders, aldus de advocaat. 'Weer een bewijs dat de beschikking te kort schiet', aldus Moszkowicz.

Grillig
Wilders staat terecht voor onder meer het aanzetten tot haat jegens en het beledigen van moslims. Het pleidooi van Moszkowicz is, samen met het zogeheten laatste woord van beklaagde Wilders, het sluitstuk van een grillig verlopen proces, dat eigenlijk vorig jaar oktober al tot een einde had moeten komen. Moszkowicz wraakte echter met succes de rechters, omdat deze hem niet toestond de arabist Hans Janssen opnieuw als getuige te horen.

Janssen had vlak daarvoor gewag gemaakt van het inmiddels beruchte etentje met rechter Tom Schalken. Moszkowicz wilde weten wat er zich tijdens het diner had afgespeeld en of rechter Schalken de getuige Janssen had geprobeerd te beïnvloeden.

Advocaat Moszkowicz en Geert Wilders vandaag in de rechtbank Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden