Moszkowicz wil andere rechters in zaak-Wilders

AMSTERDAM - De rechtbank heeft de schijn gewekt partijdig te zijn. Daarom wraakt de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, de rechtbank.

Van onze verslaggever Robert Buzink
Rechter wordt gewraakt Beeld anp
Rechter wordt gewraaktBeeld anp

Moszkowicz vindt het niet kunnen dat rechtbankvoorzitter Jan Moors zich negatief uitliet over het zwijgen van Wilders in de rechstzaal. 'Het wordt u verweten dat u goed bent in het poneren van stellingen, maar vervolgens de discussie uit de weg gaat. Het lijkt erop dat u dat hier vandaag ook weer doet', zei de rechter aan het begin de zitting.

Geen pas
Volgens de advocaat 'heeft het geen pas' dat de rechter 'duiding geeft' aan het beroep van zijn cliënt op het zwijgrecht. Dat is een elementair recht, aldus de raadsman.

Door de rechter te wraken geeft Moszkowicz aan geen vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid van de drie rechters. Het wrakingsverzoek wordt beoordeeld door andere rechters, de wrakingskamer. Die rechters worden nu gezocht.

Vertraging
Als het verzoek wordt gehonoreerd, dan worden de rechters in het proces tegen Wilders vervangen. Dat zou een vertraging van maanden betekenen, omdat de nieuwe rechters zich dan opnieuw moeten voorbereiden op het proces.

De vertraging zou Wilders goed uitkomen. Aan het begin van de zitting wees hij erop dat het proces op een ongelukkig moment komt, zo vlak na de formatiebesprekingen. Volgens Wilders heeft hij twee banen, politicus en 'lijdend voorwerp in deze slepende rechtszaak'.

Niet op tijd
De zitting van de wrakingskamer is om 12:30 begonnen. Moszkowicz kraakt de verdediging van de rechtbank dat hij zijn wrakingsverzoek niet op tijd zou hebben gedaan. 'ik dacht dat het op prijs gesteld zou worden dat ik eerst nadenk voordat ik wraak. Maar dat weet ik dan voor de volgende keer.'

Moszkowicz vindt het vreemd dat de rechtbank zich zo negatief uitliet over het zwijgen van rechter. 'Als Wilders wel iets gezegd zou hebben, zou men er hem van beschuldigd hebben dat hij de rechtszaak misbruikt om politiek te bedrijven.' De advocaat vindt het niet vreemd dat de rechtbank een beetje aandringt als een beklaagde niets wil zeggen, de rechter had echter geen duiding mogen geven. 'Dat wekt de schijn van partijdigheid op.'

Bovendien klopt het verwijt niet, zegt Moszkowicz . De PVV-leider is juist wel bereid om in discussie te gaan over zijn standpunten. In de Tweede Kamer en in debatten naar aanleiding van de film Fitna. De woorden van de rechtbank zijn extra pijnlijk omdat het Hof in haar verklaring ook al erg fel was. 'Als de woorden van Wilders op een goudschaaltje worden gewogen, moeten de woorden van de rechtbank daar ook op worden gewogen.'

Geen mening
De rechtbank ontkent in een verklaring dat het een mening heeft gegeven over het zwijgen van Wilders. 'Wij wilden de heer Wilders slechts confronteren met het beeld dat over hem bestaat en hem de gelegenheid geven daar op te reageren.' De rechters zouden Wilders daarmee verleid willen hebben om toch te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden