Moszkowicz verliest kort geding tegen Jort Kelder

Strafpleiter Bram Moszkowicz heeft donderdag het kort geding tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder verloren. Volgens rechter M. Poelmann heeft Kelder geen onrechtmatige uitlatingen jegens Moszkowicz gedaan. Kelder noemde de advocaat en zijn cliënt Willem Holleeder in het radioprogramma Stand.nl onder meer ‘maffiamaatjes’...

ANP

Moszkowicz tekent een zogeheten spoedappèl aan bij het gerechtshof tegen het vonnis. De advocaat wilde niet inhoudelijk ingaan op het vonnis.

Met het kort geding wilde Moszkowicz bewerkstelligen dat Kelder zijn ‘hetze’ staakt. Kelder verwijt de raadsman dat hij zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling en gaf daar zowel op de website van Quote als in andere media ruchtbaarheid aan.

Moszkowicz was in het verleden de advocaat van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Momenteel verdedigt hij Holleeder in een zeer omvangrijke strafzaak, die onder andere draait om de afpersing van de in mei 2004 doodgeschoten Endstra. Kelder vindt dat ongepast.

Volgens de rechter is Moszkowicz een bekende Nederlander, die beter tegen publieke kritiek moet kunnen dan een niet bekende persoon. De raadsman en Kelder zijn bovendien verwikkeld in een ‘debat’ over de vraag of Moszkowicz Holleeder wel met goed fatsoen kan verdedigen, gezien de band in het verleden met Endstra. Dit debat is niet puur zakelijk, aldus rechter Poelmann. Beide partijen spelen op de man in vaak niet erg vleiende bewoordingen.

Kelder heeft Moszkowicz er ook van beticht dat hij zich met zwart geld laat betalen. Volgens de rechter staat het Kelder vrij die vraag op te werpen en daarbij zijn eigen conclusies te trekken.

De term ‘maffiamaatje’ en de stelling dat Moszkowicz vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met de onderwereld zijn beledigend, ‘diffamerend’ en voor een advocaat zeer schadelijk, aldus de rechter. Gebleken is echter dat Moszkowicz met zowel Holleeder als Endstra een meer dan strikt zakelijke relatie onderhield. In die zin worden de kwalificaties van Kelder aan het adres van de advocaat door feiten gesteund en mocht hij dergelijke beschuldigingen uiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden