Update

Moszkowicz mag nooit meer advocaat zijn

Bram Moszkowicz mag van de Raad van Discipline het vak van advocaat niet meer uitoefenen. De tuchtrechter vindt dat Moszkowicz de regels te vaak overtreedt. Hij wordt levenslang geroyeerd, omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft aangetast. De deken had een schorsing van een jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Moszkowicz gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, hierdoor kan hij voorlopig als advocaat blijven werken. Het beroep heeft namelijk een schorsende werking, aldus zijn advocaat Gabriël Meijers.

Beeld Thinkstock

De Raad van Discipline deed vandaag uitspraak in de geruchtmakende zaak. Moszkowicz heeft onder andere vele duizenden euro's aan contant geld aangenomen, voorschotten van cliënten niet terugbetaald, de administratie was niet op orde en hij deed niets om zijn vakkennis op peil te houden.

Aanzien advocatuur
De bekende strafpleiter heeft volgens de tuchtrechter niet alleen het vertrouwen van zijn cliënten geschaad, maar ook het aanzien van de gehele advocatuur. Dat Moszkowicz zijn leven zal beteren, is niet te verwachten, meent de raad, ook al omdat hij zich niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen.

'De klachten zijn ernstig en talrijk', concludeert de tuchtraad. Moszkowicz heeft 'regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken'. Voor de Raad van Discipline raken dit soort dingen 'de kern van de advocatuur'.

Hoger beroep
Moszkowicz gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zei zijn raadsman Gabriël Meijers direct na de uitspraak. De bekende Amsterdamse strafpleiter heeft 30 dagen om beroep aan te tekenen. Een uitspraak in hoger beroep door het Hof van Discipline volgt waarschijnlijk pas maanden later. Volgens Meijers betekent het aantekenen van beroep dat Moszkowicz voorlopig aan de slag kan blijven als advocaat. Het beroep heeft namelijk een schorsende werking.

Meijers noemde de uitspraak en de uitkomst teleurstellend. Het is voor de beeldvorming vervelend dat Moszkowicz van het tableau is geschrapt en niet tijdelijk is geschorst, zoals de deken had voorgesteld, betoogde de raadsman. 'Maar in aanloop naar het hoger beroep maakt dat geen verschil, omdat hij gewoon kan doorwerken', legt Meijers uit. Hij en Moszkowicz hadden met alle scenario's rekening gehouden. 'Ook hiermee.

Waslijst aan klachten
Er lag een waslijst aan klachten van vijf personen en de deken tegen Moszkowicz. Zo leverde hij bijvoorbeeld urenspecificaties te laat aan en bracht hij werk in rekening dat niet was gedaan. Ook liet hij zich in de rechtszaal vaak door een kantoorgenoot vertegenwoordigen, terwijl hij had beloofd de cliënt zelf bij te staan.

Deken Kemper tekende ook specifieke bezwaren aan om het aannemen van contant geld. Van een van de klagers nam Moszkowicz 75.000 euro cash aan, van een ander 60.000 euro en van een derde 15.000, waarvan maar 7000 in de boeken terecht kwam.

Er loopt nog een tuchtzaak tegen de advocaat, die draait om het beledigen van een rechter uit het proces-Wilders, Marcel van Oosten en van oud-rechter Tom Schalken. Maandag maakte Moszkowicz bekend dat hij met de Belastingdienst een schikking heeft getroffen. De fiscus had hem wegens belastingontduiking voor 4 ton aan boetes opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden