Moszkowicz komende week toe aan zijn laatste strohalm

Bram Moszkowicz leek de afgelopen week in zijn element: in de strafzalen van de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg en de bunker in Osdorp stond hij 'beroepscrimineel' Rob Z. bij, die wordt verdacht van een waslijst aan misdrijven. Op fluistertoon grapte Moszkowicz tegen zijn collega-advocaten dat het misschien wel eens zijn laatste zaak zou kunnen zijn.

Redactie
Bram Moszkowicz komt aan bij zijn kantoor, foto van oktober vorig jaar. Beeld ANP
Bram Moszkowicz komt aan bij zijn kantoor, foto van oktober vorig jaar.Beeld ANP

Want de vermaarde strafpleiter opereert momenteel in blessuretijd: eind oktober wees het tuchtcollege voor de advocatuur, de Raad van Discipline, hem het gat van de deur. Wat de raad betreft kan de bekendste telg uit het beroemde advocatengeslacht zijn toga aan de wilgen hangen, omdat hij jarenlang stelselmatig tal van gedragsregels aan zijn laars heeft gelapt. De raad heeft daarom bepaald dat Bram Moszkowicz (52) moet stoppen met de advocatuur. De raadsman tekende beroep aan tegen die beslissing - zijn laatste strohalm.

Bij het Hof van Discipline (in Den Bosch) hoopt hij donderdag de scherven te kunnen lijmen en zijn carrière te kunnen redden. Dat zal bepaald geen geringe inspanning van hem eisen, want het oordeel van de raad was vernietigend. Een advocaat die van de tuchtrechter te horen krijgt dat hij de belangen van zijn cliënten ernstig heeft verwaarloosd en dat hij zich aan het wettelijk toezicht heeft onttrokken, staat er bijzonder slecht voor. Daarbij is het zo dat het terugdraaien van beslissingen van de raad in hoger beroep een zeldzaamheid is.

Moszkowicz heeft niet alleen het nodige uit te leggen over de door de raad vastgestelde misdragingen. Ook zal hij iets moeten goedmaken als het gaat om zijn proceshouding in de tuchtzaak: bij de zitting van de raad bleef hij weg en liet hij zich vertegenwoordigen door een advocaat. Dat viel zichtbaar slecht bij het tuchtcollege, ook al liet Moszkowicz verkondigen daar zwaarwichtige, 'principiële redenen' voor te hebben. Aan het voorafgaande onderzoek door de deken leek de advocaat evenzeer lak te hebben.

In een recent interview in Het Parool lijkt Moszkowicz spijt te hebben van die opstelling. Ook kondigt hij aan zijn leven te willen beteren. Sterker nog: daar is hij al mee begonnen.

Hij is 'met grote voortvarendheid' de vereiste studiepunten aan het halen (een van de verwijten was dat hij dat stelselmatig verzuimde) en is zijn achterstand bij het inleveren van jaarrekeningen aan het wegwerken. Als het gaat om het melden van contante betalingen bij de deken van de advocatenorde, belooft hij eveneens verbetering, zij het onder voorwaarden. En ja, zijn veranderde opstelling mag grotendeels worden opgevat als een 'mea culpa', zegt hij in Het Parool.

Moszkowicz zal zijn zaak bij het Hof van Discipline wél in persoon bepleiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden