Moszkowicz: koers VNL wordt minder hard

De nieuwe rechts-liberale partij Voor Nederland (VNL) gaat een minder harde koers varen op het gebied van de misdaadbestrijding dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat zegt VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz vandaag in een interview in NRC Handelsblad.

redactie
Bram Moszkowicz. Beeld ANP
Bram Moszkowicz.Beeld ANP

Moszkowicz zegt dat hij het speerpunt om de misdaad keihard aan te pakken enigszins heeft gematigd. Zo verdwijnt op zijn aanraden het voorstel voor minimumstraffen uit het verkiezingsprogramma.

Ook op het gebied van drugsbestrijding zal een verlichte koers worden gevaren. Niet alleen het gebruik, maar ook de handel en productie van softdrugs in Nederland moet volledig straffeloos worden, zo komt in het verkiezingsprogramma te staan. De ex-advocaat is altijd voorstander geweest van een milde strafrechtelijke aanpak op dit punt. 'We moeten geen staatswiet gaan kweken maar softdrugs mag net als alcohol verkrijgbaar zijn. Daardoor komt veel geld en mankracht vrij om zwaardere misdaad aan te pakken.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Werven

VNL trekt de komende maanden door het land om minimaal duizend leden te werven. Daarmee zou de partij in aanmerking komen voor subsidie van de rijksoverheid. 'Wij zijn voor het afschaffen van subsidies, dus dit moet dan ook meteen de laatste keer zijn dat we op deze manier geld ontvangen. Maar het gaat nu eenmalig om het bestaansrecht van de partij, dus dan vind ik het legitiem', aldus Moszkowicz.

Op aanraden van zijn politieke coaches, Kamerlid Joram van Klaveren en partijbestuurder Johan Driessen, zal Moszkowicz zich minder opvliegend gaan gedragen. 'Mensen zien niet graag dat een politicus zich kwaad maakt. Ik probeer het voortaan een beetje rustig te houden. Dat moet ik nog leren. Ik heb het hart te veel op de tong en dat zal ik moeten matigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden