Moszkowicz kaapt weer een vriend weg bij Wilders

Weer een goede bekende van PVV-leider Geert Wilders zoekt zijn heil bij de nieuwe partij van Bram Moszkowicz. Emeritus hoogleraar David Pinto zal achter de voormalige steradvocaat op de lijst komen van Voor Nederland (VNL). VNL gaat Pinto volgende week presenteren bij de eerste ledenvergadering van de partij.

Bram Moszkowicz is op de markt in Almere aan het flyeren. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bram Moszkowicz is op de markt in Almere aan het flyeren.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat de directeur van het Inter-Cultuur Instituut in Amsterdam opduikt bij Moszkowicz is opmerkelijk, omdat hij nauwe banden onderhoudt met de PVV. Vorige week was Pinto nog samen met Wilders gastspreker bij de presentatie van het nieuwe boek van PVV-ideoloog Martin Bosma. De voormalige hoogleraar adviseerde bij de totstandkoming van die omstreden publicaties. 'De PVV wilde me ook graag op de lijst bij de volgende verkiezingen', zegt Pinto, die Wilders enkel weken geleden nog over de vloer had. 'Maar uiteindelijk kan ik me meer vinden in VNL. En ik moet mezelf ook in de spiegel blijven aankijken.'

VNL, dat in de peilingen hoogstens één zetel scoort, blijft zo vissen in de vijver van Wilders. Moszkowicz was eerder ook al door de PVV-leider benaderd voor een functie binnen zijn partij, maar de gevallen advocaat weigerde . Welke plek Pinto op de lijst van VNL krijgt, is nog onduidelijk.

Bescheiden succes

Hoewel het succes in de peilingen zeer bescheiden is, zien ook veel ex-PVV'ers een alternatief in VNL. Laurence Stassen, voormalige delegatieleider in het Europees parlement, stapte eveneens over naar de partij die werd opgericht door de ex-PVV-Kamerleden Joram van Klaveren, Johan Driessen en Louis Bontes. De laatste is inmiddels afgehaakt, omdat hij samenwerking met Moszkowicz niet ziet zitten.

Voormalige Statenleden en medewerkers van de PVV hebben zich eveneens aangesloten. VNL afficheert zich als 'rechtser dan de VVD en netter dan de PVV'.

Het aantal afhakers bij de PVV groeit sinds Wilders zijn uitspraken deed over minder Marokkanen. Tegelijkertijd stokt de nieuwe aanwas. Bij de laatste verkiezingen voor de Eerste Kamer stonden op de lijst louter oude bekenden die al actief zijn in Provinciale Staten, gemeenteraden of als medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Integratiedeskundige Pinto heeft de uitspraken van Wilders juist altijd verdedigd als toelaatbaar. De PVV-leider heeft de emeritus hoogleraar ook gevraagd om eventueel te getuigen bij zijn strafproces.

Louis Bontes Beeld anp
Louis BontesBeeld anp

Politieke partij Pinto

Anders dan Wilders ziet Pinto 'diepe culturele patronen' als grootste probleem voor de integratie en niet de islam. Hij voelt niets voor het verbieden van de koran en moskeeën. Verder vindt hij de PVV op economisch gebied te links.

Met Pinto heeft VNL nog geen garantie voor electoraal succes binnengehaald. Hij was eerder betrokken bij Leefbaar Nederland, de LPF, de VVD, zijn eigen Politieke Partij Pinto (PPP) en in een ver verleden de PvdA . Recent deed hij mee met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker van de ouderenpartij OMA. Zonder resultaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden