Moszkowicz betaalt 35 duizend euro terug aan crimineel

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz, tegenwoordig politicus, betaalt alsnog de 35.000 euro terug die hij van zijn ex-cliënt Donald Groen had geleend. Moszkowicz heeft de procedure gestaakt waarin hij bezwaar aantekende tegen de terugbetaling.

Bram Moszkowicz Beeld anp

Moszkowicz bevestigt het staken van procedure en zegt dat het bedrag 'wordt betaald', maar wil niet zeggen door wie. De huidige lijsttrekker van politieke partij VNL heeft tot op heden het bestaan ontkend van de lening die nu wordt terugbetaald. Hij zegt dat uit de terugbetaling nog steeds niet kan worden afgeleid 'dat er sprake was van een lening'. Waarom zijn ex-cliënt de 35.000 euro toch krijgt overgemaakt, wil hij niet zeggen. 'Om mij moverende redenen.'

De advocaat van Groen, Nico Meijering, is blij dat de kwestie nu geregeld is. 'Maar het is ongelofelijk dat Moszkowicz nog steeds probeert te beweren dat hij geen geld had geleend. Hij is te laf om dat bij de rechter uit te leggen. En dat gaat de politiek in.'

De Amsterdammer Groen is een bekende in het criminele milieu. De 50-jarige Groen groeide op met bekende criminelen als Dino S., de vermoorde Stanley Hillis, Mink Kok en verschillende Hells Angels. Afgelopen zomer werd hij tot 30 maanden cel veroordeeld wegens afpersing en witwassen.

Lees ook: 'Ik ben niet de paus, maar ik heb geen strafbare feiten gepleegd'

In de interviewserie 'De Wending': verhalen over mensen bij wie het leven op de kop staat. Aflevering 6: Ex-advocaat Bram Moszkowicz wordt lijsttrekker van de nieuwe partij VoorNederland. 'Boze tongen beweren dat ik het om het geld doe.' (+)

'Al trekken ze het door de plee'

Vanwege die veroordeling gaat het geld dat Groen nu ontvangt rechtstreeks naar justitie. Dat maakt hem weinig uit, zegt Groen in een reactie. 'Al trekken ze het door de plee. Het gaat er mij om dat hij betaalt.' Hij zegt te weten dat nog meer mensen geld van Moszkowicz krijgen. 'Ik hoop dat ze mijn voorbeeld volgen en bij de rechter hun geld ophalen.'

De rechtbank in Amsterdam bepaalde in november vorig jaar al dat Moszkowicz het geld aan zijn voormalige cliënt moest terug betalen. De ex-advocaat leende in 2008 en 2009 een bedrag van 25.000 euro en later nog eens 10.000 euro. De toenmalige strafpleiter had geld nodig om zijn personeel te kunnen betalen, aldus Groen. De tweede lening zou bedoeld zijn om een hoge ziekenhuisrekening te voldoen.

Moszkowicz betaalde de lening niet terug, ondanks aandringen van G.. Die stapte vervolgens naar de rechter om alsnog zijn geld terug te eisen. Moszkowicz zei in eerste instantie dat hij geld had gekregen voor juridisch adviezen die hij zou hebben verstrekt. Vervolgens ontkende hij dat hij geld van G. had gekregen.

Lees ook: Schuld van Bram Moszkowicz meer dan vijf miljoen

De grootste slachtoffers van het faillissement van het bedrijf van Bram Moszkowicz blijken zijn broers David en Max jr. te zijn. Ze hebben beiden nog ruim 9 ton tegoed van het failliete bedrijf. Daarnaast heeft de maatschap die de drie broers tot 2013 samen hadden nog een vordering van 3,5 miljoen euro op het failliete bedrijf Abraham Moszkowicz bv.

Doktersverklaring

Komende maandag moest de ex-strafpleiter komen getuigen in het geschil. Twee keer eerder kwam hij niet opdagen. De eerste keer stuurde hij een doktersverklaring dat hij ziek was, hoewel hij een dag daarvoor nog op een Amsterdamse terras was gefotografeerd. De tweede keer liet hij het afweten omdat hij vanwege zijn beroepsgeheim toch niets over de kwestie zou kunnen zeggen. Komende maandag was hij opnieuw opgeroepen om te komen getuigen. Maar afgelopen week blijkt de advocaat van Moszkowicz de rechtbank te hebben laten weten dat hij zijn verzet staakt. De rechtbank doet nu in september definitief uitspraak.

Moszkowicz werd in april 2013 definitief geschrapt als advocaat, onder meer vanwege het aannemen van grote sommen contant geld, een rommelige administratie en het niet volgen van verplichte cursussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden