Moszkowicz berispt wegens verstrengeling belangen

De Amsterdamse strafpleiter A. Moszkowicz heeft maandag een berisping gekregen van het tuchtcollege van de advocatuur. De raad van discipline in Amsterdam heeft de maatregel opgelegd omdat de bekende advocaat, die samen met zijn vader onder meer de Hakkelaar verdedigde, in 1996 twee verdachten heeft bijgestaan die tegenstrijdige belangen hadden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ging om Ronnie Brunswijk, ex-leider van het Surinaamse junglecommando, en de Surinaamse vrouw F.M. Het tweetal werd door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 52 kilo cocaïne die in M.'s koffer was aangetroffen. Zij werd meteen op Schiphol gearresteerd. Brunswijk had naast haar in het vliegtuig gezeten en had haar geholpen bij het tillen van de koffer, maar werd niet aangehouden. Sindsdien heeft hij zich niet meer in Nederland laten zien.

De vrouw wilde aanvankelijk niets zeggen over de rol van Brunswijk, mede omdat hij haar geliefde was en zij 'familie had in Suriname'. Zij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Later legde zij als getuige toch een belastende verklaring tegen Brunswijk af. Op dat moment trok Moszkowicz zich terug als haar advocaat.

Volgens het tuchtcollege had de advocaat zich vanaf het begin moeten realiseren dat hij niet beide verdachten kon bijstaan. Uit het feit dat M. al snel door justitie werd benaderd met de vraag of ze kroongetuige tegen Brunswijk wilden worden, had Moszkowicz moeten opmaken dat er belangenverstrengeling kon optreden. M. had immers strafvermindering kunnen krijgen als ze de betrokkenheid van Brunswijk bij de smokkel had bevestigd.

De raadsman van Moszkowicz, G. Spong, betoogde dat het recht op vrije keuze van een advocaat voorrang heeft op regels over beroepsethiek. Volgens de raad van discipline is het precies andersom: dat recht brengt met zich mee dat een verdachte er zeker van moet zijn dat de advocaat van zijn keuze 'alleen hem, zijn zaak en zijn belangen zal zijn toegewijd'. Van de verdachte kan niet worden gevraagd zelf het risico van belangenverstrengeling in te schatten. Dat is de verantwoordelijkheid van de advocaat.

De raad van discipline legde Moszkowicz de zware maatregel van een berisping op omdat het algemeen belang er 'in belangrijke mate' mee is gediend dat advocaten zich onthouden van dergelijk gedrag. Ook speelde bij die beslissing mee dat Moszkowicz 'krachtig heeft volgehouden geen gedragsnorm te hebben overtreden', aldus de raad.

De klacht tegen de Amsterdamse advocaat was ingediend door de officier van justitie O. van der Veen, die destijds het onderzoek leidde naar het cocaïnetransport. In justitiële kringen is vaak de klacht te horen dat verdachten worden 'gecontroleerd' door 'criminele' advocaten die zijn ingehuurd door hoofdverdachten. De klacht werd overgenomen door de deken van Amsterdam, die Moszkowicz 'ambtshalve' voor het tuchtcollege sleepte.

Moszkowicz was maandag niet voor commentaar bereikbaar. Zijn advocaat G. Spong liet weten dat zijn cliënt hoger beroep instelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden