Mosterdsoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag mosterdsoep (maaltijdsoep voor 2 tot 3 personen).

Beeld Studio V

Tien kratjes schitterende witlof. Maar de Voedselbankklanten van het uitdeelpunt in Amsterdam-Zuidoost hebben er weinig oog voor. Na anderhalf uur zijn er nog acht kratjes over. Een vrijwilliger die ik eerder aan de telefoon had, zei het al: 'We hebben al weken lof. De mensen weten soms echt niet wat ze ermee moeten doen.'

Dat was ook een van de conclusies uit de studie van Vu-onderzoeker Judith Neter. Zij bestudeerde tussen 2010 en 2014 wat klanten van de Voedselbank eten en dat bleek vooral calorierijk met weinig groenten, fruit, vis en vezels. Dat ligt niet alleen aan de pakketten. Er speelt een sociale factor mee en, niet onbelangrijk, een culturele.

Pay-Uun Hiu Beeld Studio V

In het buurthuis in de Bijlmer ligt genoeg. Bloemkool, spitskool, boerenkool, spruitjes, peren, oranje paprika, broccoli, gesneden groenten. De klanten lopen met tassen langs de tafels en maken zelf een keuze. Zuidoost-coördinator Arly Slijters is allang opgehouden met voorgesorteerde pakketten. 'Dan vind je voor de deur alles wat ze niet willen.' Witlof, bieten, rode kool en boerenkool, dat eten ze hier gewoon niet. Maar kouseband, cassave en kip dat zou de deur uitvliegen, denkt hij.

Er staat ook een stagiair van de Design Academy Eindhoven, Marjolein Butter. Met een schriftje en een pen. Ze wil een project doen om te laten zien wat je met deze spullen kunt doen. Maar koken kan hier niet.

'Een kookvideo?', suggereert een collega. Misschien, met een tafel met proefhapjes van de gerechten erbij. Bijvoorbeeld van de aardappel-lofsoep met mosterd.

Bereiding

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de lente-ui en laat dan even de aardappelen meebakken. Giet de bouillon erbij en laat aan de kook komen. Roer de witlof erdoor. Zet het vuur zacht en kook de soep ongeveer 20 minuten. Kook intussen de broccoliroosjes in 5 tot 7 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en zet weg. Pureer de soep als de aardappelen gaar zijn. Doe er indien nodig nog wat bouillon bij. Roer er 2 tot 3 eetlepels mosterd door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe de broccoliroosjes erdoor, warm de soep nog even door en serveer met bijvoorbeeld gebakken reepjes brood (soldaatjes) en salade.

Met wat gebakken spekreepjes of een beetje geraspte kaas is de soep nog lekkerder.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
- scheut neutrale olie
- 1 lente-ui in ringetjes
- 500 g aardappelen, geschild en in stukjes
- 1 liter bouillon (blokje)
- 500 g witlof, in reepjes
- 1 stronk broccoli, in roosjes
- 2 à 3 eetl. mosterd
- zout, peper
- nootmuskaat

Mosterdsoep Beeld Pay-Uun Hiu
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden