Recept

Mosselspiesjes met prei-kerriesaus

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: mosselspiesjes met prei-kerriesaus (voorgerecht voor 4 personen).

Vooral sauzen, soepen, snacks, bewerkt vlees en kant-en-klaarmaaltijden van de supermarkthuismerken bevatten (te)veel zout, stond deze maand in de Consumentengids. Nu ben ik hun grootste fan, maar wat hadden ze dan verwacht? Het is toch allang bekend dat je het meeste zout binnenkrijgt doordat het aan bewerkte levensmiddelen is toegevoegd?

Wat we thuis strooien, is vele malen minder. Dat betekent dat je je zoutconsumptie gemakkelijk kunt verminderen, simpelweg door zelf te koken, in plaats van kant-en-klaar te kopen. Met zakjessaus zou onderstaand voorafje bremzout worden doordat het spek en de zeekraal al flink zout zijn.

U kunt de spiesjes ook maken met mosselen uit de schelp. Breng dan het wijn-water-uimengsel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Volg verder het recept.

Voorbereiding

Week de spiesjes in water. Spoel de mosselen schoon en controleer ze. Breng de wijn met 100 ml water en de uisnippers aan de kook; kook de mosselen in porties in het wijnmengsel op hoog vuur tot de schelpen opengaan. Schep de porties in een vergiet, laat ze afkoelen en haal de mosselen uit de schelpen. Bewaar het kookvocht. Stoom intussen de zeekraal in een metalen zeef met deksel in 5 minuten net gaar boven het wijnmengsel of boven een bodem kokend water. Laat afkoelen.

Zeef het wijnmengsel en meet 250 ml af. Fruit de kerrie met 1 eetlepel zonnebloemolie in een kleine pan ca. ¿ minuut op laag vuur. Roer de slagroom en 150 ml wijnvocht erdoor en laat tot de helft inkoken. Maak deze saus zonodig op smaak af met een snufje zout en zet afgedekt weg. Halveer de plakken ontbijtspek (voor grote mosselen: in de lengte, kleine mosselen: overdwars) en wikkel elke mossel in een reepje spek. Steek de mosselen aan de spiesjes.

Ingrediënten
8 houten spiesjes
1 kg verse mosselen in de schelp (of 150-200 g gekookt mosselvlees)
200 ml witte wijn
1 ui, fijngesnipperd
100 g zeekraal
1 afgestreken eetl. milde kerriepoeder
2 eetl. zonnebloemolie
150 ml slagroom
100 g biologisch ontbijtspek, langwerpige plakken
halve dunne prei, met groen, in kleine ringen
20 g boter

Bereiding

Verwarm de kerriesaus opnieuw, voeg eventueel nog wat wijnvocht/kookwater toe. Roer de preiringen erdoor. Verhit de boter samen met 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Bak de mosselspiesjes aan weerszijden bruin. Verdeel de zeekraal over (warme) borden, rangschik de spiesjes erop en schenk de kerrie-preisaus er half overheen. Geef er stokbrood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.