Recept

Mosselen met whisky en spekbokking

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Mosselen met whisky en spekbokking (Hoofdgerecht voor 2 personen)

Marcus Huibers
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Lezers met een olifantengeheugen herinneren zich misschien dat ik ongeveer een jaar geleden berichtte over een mysterieuze streng knoflookvoeten begeleid door een cryptische tekst ('de essentie van ons bestaan') die bij mij thuis werd bezorgd. Zonder afzender. Waarop lezeres Margriet de telefoon pakte en aan haar dochter Suzanne vroeg of er iets was misgegaan in de communicatie.

Ikzelf heb bepaald geen olifantengeheugen en was vergeten dat Suzanne me had verteld dat het recept al jaren op haar moeders koelkast hing.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Suzanne is een psychiater in opleiding die ik begeleid bij haar promotieonderzoek. Haar moeder is Volkskeukenlezer en zij vond mijn recept voor knoflookmosterdcrème, met hele bollen knoflook, zo leuk dat ze besloot een hele streng van die blozende jongens voor me mee te nemen uit Frankrijk.

Dat stukje, uit 2012, had de nogal pretentieuze titel 'de essentie van ons bestaan'. Suzanne heeft een groot associatief vermogen. Dus toen ze de streng aan mij opstuurde, dacht ze met een simpele verwijzing naar die titel wel duidelijk te maken van wie die afkomstig was. Deze week ontving ik een nieuwe doos met prachtige knoflook, met als enige tekst '#2'. Dat kwam goed uit, want ik was net van plan om mosselen met whisky en spekbokking te maken. Dan kun je niet zonder voortreffelijke knoflook. Deze uitzonderlijke combinatie keek ik af bij café The Cottage in Amsterdam, al gebruikten zij gerookte forel. Het is heerlijk.

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Ingrediënten

2 kg Zeeuwse mosselen (groot)
olijfolie
2 uien, in halve ringen
200 g prei, gewassen en in ringen
4 tenen (Franse) knoflook, gehakt
3 spekbokkingfilets, zonder vel
peper en zout
100 ml (Schotse) whisky
250 ml slagroom

Bereiding

Spoel de mosselen in koud water en haal de kapotte exemplaren eruit. Doe een royale scheut olijfolie in uw mosselpan en fruit er de ui, prei en knoflook in. Snijd de spekbokking (koud gerookte haring) in dunne reepjes en bak even mee (de vis valt uit elkaar).

Doe de mosselen erbij, schep voorzichtig om, kruid met zout en peper en schenk de whisky erbij. Zet het vuur hoog, en kook totdat alle mosselen open staan (en beslist niet langer), 6 minuten of iets langer. Even husselen met de pan is een optie, voorzichtig omscheppen tussendoor ook. Schenk in de laatste minuut de room erbij. Verdeel de mosselen over diepe borden en geef er knapperig brood bij om in de saus te dopen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden