Mosselen met tomaat, basilicum en mascarpone

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag mosselen met tomaat, basilicum en mascarpone (voor- of hoofdgerecht, 2-4 personen).

Wij van de Volkskeuken zijn in wezen landbouwers, bewerkers van de vruchtbare aarde die culinaire inspiratie heet. Wij oogsten wat de natuur ons aanbiedt.

Die natuur, dat moet je vrij breed opvatten. Want hoe werkt zoiets? Nou, je zit bijvoorbeeld in een fijn restaurantje te eten, in een ver buitenland of gewoon om de hoek. Je proeft iets dat je zo lekker vindt dat het je traanbuis activeert en je denkt: dat ik ga ik dus mooi niet namaken. Nee, in plaats daarvan bestudeer je nauwgezet de principes van wat er op je bord ligt en eenmaal thuis geef je er je eigen draai aan, zodat je het met enig fatsoen je eigen creatie kunt noemen, want de culinaire inspiratie ligt op straat, daar rusten geen auteursrechten op.

Of je staat in een overvolle trein aan het eind van een snikhete dag. Naast je op het balkon staat een colonne kantoortijgers van bovengemiddelde leeftijd uitbundig te zweten, iets verderop slaat een kind onbedaarlijk aan het krijsen, het zuurstofgehalte daalt dramatisch en je denkt: komkommersoep, dáár heb ik nou zin in.

Soms gaat het er ook iets minder prozaïsch aan toe. Vorige week kocht ik een bakje mascarpone voor het sausje bij de piccata van kip. Ik koop nooit mascarpone. Elke keer als ik in de koelkast keek, zag ik dat bakje staan en elke keer sloeg de verwarring toe. Wat moest ik ermee? Meestal verdwijnt zo'n fremdkörper naar de achterste regionen van de koelkast om daar pas maanden later weer uit tevoorschijn te komen. Maar nu besloot ik het bij de mosselen te proberen. Een prima idee, al zeg ik het zelf.

Ingrediënten

- 2 kg mosselen
- olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, gehakt
- 5 smaaktomaten, in partjes
- peper en zout
- 200 ml sherry (of witte wijn)
- 125 g mascarpone
- 15 g basilicum, in repen

Bereidingswijze

Spoel de mosselen onder de kraan. Verhit een flinke sliert olijfolie in een ruime mosselpan en fruit er de ui en de knoflook in, een minuut of twee. Bak de tomaten heel even mee en schep daarna de uitgelekte mosselen in de pan. Kruid met zwarte peper en wat zeezout en schenk de sherry erbij (of witte wijn, als u het type purist bent dat ervan gruwt om aan zo'n Italiaans-achtig recept een Spaanse drank toe te voegen). Sluit het deksel en zet het vuur hoog.

Doe, als na een minuut of vijf een deel van de mosselen openstaat, de mascarpone en de helft van de basilicum erbij. Schud goed met de (gesloten) pan zodat de mascarpone zich mengt met het kookvocht en zet terug op het vuur. Kook totdat alle mosselen openstaan (maar niet langer dan 2 à 3 minuten) en schep de mosselen met het romige kookvocht in diepe borden. Garneer met de rest van de basilicum en serveer met robuust brood om lustig in de saus te dopen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.