Mosselen met rosé en Provençaalse kruiden

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: mosselen met rosé en Provençaalse kruiden (hoofdgerecht, voor 2 personen).

Foto de Volkskrant

En nu is het mosselseizoen ook al weer begonnen. Ligt het aan mij, of hebben we meer van dat soort seizoenen dan voorheen? In het geval van de mossel is dat seizoen niet eens zo bijzonder, want strikt genomen is het maar een kleine twee maanden géén mosselseizoen, een stukje van mei en juni.

Vroeger mocht je alleen mosselen eten als er een R in de maand zat (van september tot en met april), toen was het te moeilijk om mosselen tijdens het warme zomerweer goed te houden. Dat van die R kan ik me nog goed herinneren, want ik was erdoor gefascineerd. In mijn hoofd moest het wel een Gooise R zijn, een Ewr dus. Dat had weer alles te maken met mijn vurige jongenswens om bij Kinderen voor Kinderen te zingen (het tv-kinderkoor van de VARA). Daar zongen ze allemaal met een Gooise R, dus ik oefende urenlang voor de spiegel totdat ik ook een overtuigende R wist te produceren, mosselseizoen of niet.

Ingrediënten

2 kg Zeeuwse mosselen
olijfolie
4 tenen knoflook, grof gehakt
3 sjalotten, gesnipperd
flink wat blaadjes tijm (zonder takjes)
flink wat rozemarijnnaalden, fijngehakt
peper en zout
300 ml rosé
3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden

Mosselen dus, lekker! Ik kocht een flinke bak van die gitzwarte rakkers die zo vreselijk in het seizoen zijn en moest opeens aan de Provence denken. Dat had niets te maken met zingende kinderen, maar alles met de fles rosé die ik cadeau had gekregen. Ik houd niet zo van rosé, vind het eigenlijk maar een niksige wijn. Daarom ging die in de mosselpan, samen met andere typische Provençaalse ingrediënten zoals rozemarijn, knoflook en tijm. Het pannetje stond nog niet te pruttelen, of mijn volkskeukentje vulde zich met de geur van de Provence. Très simple, maar ook très smakelijk. Leuk voor als u al op vakantie bent, of juist niet.

Spoel de mosselen schoon, in de gootsteen bijvoorbeeld. Verhit een flinke sliert olijfolie in een mosselpan en fruit er de knoflook, sjalot, tijm en rozemarijn in, een minuut of twee. Doe alle mosselen in de pan, kruid met versgemalen zwarte peper en zout (het is een veelvoorkomende misvatting dat mosselen geen snufje zout zouden kunnen gebruiken) en schenk de wijn erbij. Doe het deksel op de pan, draai het vuur hoog en kook totdat alle schelpen openstaan, terwijl u de pan af en toe opschudt. Beslist niet veel langer (ook al zo'n veelvoorkomende misvatting, dat je mosselen maar liefst drie keer moet laten overkoken), want daar worden die heerlijke weekdiertjes zo taai als kauwgum van.

Verdeel de mosselen met een schuimspaan over heel grote borden (als u ze in het kookvocht laat liggen, garen ze te ver door) en bestrooi met de bosuitjes en misschien nog een extra draai uit de pepermolen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.