Mosselen met kruidenbotersaus

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Mosselen met kruidenbotersaus (hoofdgerecht voor 2 personen)

Beeld anp

Tja, dat was bepaald geen fraai begin van het mosselseizoen. 'Mosselalarm', kopte de Volkskrant vorige week nog, omdat in één Zeeuwse oester en één Zeeuwse mossel een te hoge dosis tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen. Nee, dat is geen nieuwe designerdrug die via het rioolwater van de Zeeuwen in de Schelde is gespoeld, maar een gifstof die sommige dieren aanmaken om zich te kunnen verdedigen.

Nu zult u wellicht denken (ik deed het aanvankelijk ook): één mossel en één oester, moet we ons daarover nou zo druk maken? Schijnbaar wel, want het oostelijke en het noordelijke gedeelte van de Oosterschelde werden meteen gesloten. Bovendien, ik ken mensen die aan één enkele mossel genoeg hebben gehad om er voor de rest van hun leven van genezen te zijn. Dus zo gek zijn die veiligheidsmaatregelen niet.

Die TTX schijnt uiteindelijk weer met het Oosterscheldewater te worden weggespoeld, dus het is net als met het achterstallig werk op uw bureau: als je maar lang genoeg wacht, verdwijnt het vanzelf.

Gelukkig zaten in die afgesloten stukken Schelde sowieso maar weinig mosselen en rijden er weer vrachtwagens vol kakelverse, oergezonde Zeeuwse mosselen door gans het land, op weg naar uw bord. Dit recept ontdekte ik toen ik onlangs in Amerika was, bij Lobster Roll in Amagansett: net als de kreeft werden de mosselen met een kruidige botersaus geserveerd, om in te dippen. Een voortreffelijke, buitengewoon smakelijke uitvinding die wat mij betreft ook bij ons op grote schaal mag worden geïmplementeerd.

Bereiding

Laat de boter smelten in een pannetje. Schep de witte drab eraf, net zolang totdat u alleen nog heldere boter overhoudt. Dat heet klaren. Doe de knoflook en de groene kruiden bij de boter en houd warm. Verhit een royale sliert olie in uw mosselpan en fruit er, gedurende een minuut of 2, de uien in. Voeg de mosselen toe, schenk de drank erbij en leg de peterselie erbovenop. Kruid met veel zwarte peper en een snufje zout. Doe het deksel op de pan en kook op hoog vuur totdat alle mosselen openstaan (en beslist niet langer!). Schud de pan tussendoor op Oudhollandse wijze.

Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en verdeel over diepe borden. Zet de kruidenbotersaus op tafel en dip uw mosselen erin, vrij en onverveerd.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

150 g. roomboter
3 tenen knoflook, gehakt
10 g. groene kruiden (salie, tijm, marjolein), gehakt
Olijfolie
2 witte uien, in halve ringen
2 kg mosselen
300 ml witte wijn of sherry
30 g. platte peterselie, grof gehakt
zwarte peper en zeezout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.