Opinie

'Moslimwoningen? Als ongelovige zou ik dan graag moskeewerend glas willen'

Nu woningcoöperatie Eigen Haard honderdtachtig woningen in Amsterdam verbouwt voor moslims, komen er vast ook appartementen voor andere geloofsgroepen, denkt Jan Bennink. 'Voor christenen met torenspitsen en glas in lood, voor de volgers van Niburu speciale landingsplatforms voor hun UFO's.'

Moskee in Amsterdam Beeld ANP
Moskee in AmsterdamBeeld ANP

Gescheiden kamers voor mannen en voor vrouwen, een hal die zo ontworpen is, dat je elkaar niet tegen hoeft te komen en een satellietschotel waar je TV Teheran mee kunt ontvangen. 't is voor de meeste woningzoekende Amsterdammers niet echt het idee van Mokumse knusheid.

Islamghettootje
Dat weerhield woningcoöperatie Eigen Haard er niet van om honderdachtentachtig appartementen uit de schaarse sociale voorraad op die manier te verbouwen. Een gesubsidieerd Islamghettootje, midden in Amsterdam aan die altijd bruisende Admiraal de Ruijterweg. Wonen slegs fir moslims.

Ik neem aan dat Eigen Haard nu ook speciale appartementen voor andere geloofsgroepen gaat bouwen. Zodat ook andere huurders voortaan exclusief in hun eigen kliek kunnen wonen. Zonder angst voor contact met andersdenkenden.

Voor christenen komen er vast appartementen met torenspitsen en glas in lood, voor de volgers van Niburu speciale landingsplatforms voor hun UFO's. En kafirs zoals ik, wij hebben ook wel wat te wensen voor Eigen Haard.

Extra dikke muren
Als ongelovige zou ik graag extra dikke muren willen hebben, om het lawaai van kerkklokken buiten te houden. En moskeewerend glas om eventuele islamitische gezangen te kunnen vermijden. Ik hoop op scherpe stalen messen aan de voordeur om de voeten van opdringerige jehovagetuigen te kunnen breken. En graag een brievenbus met schredder, zodat plastic foetussen van Mariska de Haas al bij het insteken worden vermalen.

Misschien is er nog wat subsidie over voor een televisie die prevelende jurken, baarden, tulbanden en op gestoken vingertjes kan wegfilteren. Net als godsdienstoorlogen en religieuze 'feesten'.

Mijn huis moet kleedjes- en kruizenvrij zijn zodat het risco op spontaan gebed tot het minimum wordt beperkt. En in geval van nood moet er altijd een emmer water klaar staan in een alkoofje om een mediterende boedhist of de handenwringende vrome jood te kunnen verjagen.

Wilde zwijnen
Voor de keuken, hoop ik op een grote oven met een spit. Zodat ik wilde zwijnen en varkens eigenhandig kan roosteren. En in de achtertuin wil ik een kooi voor de apen en een weilandje voor de ezels. En in mijn woonkamer wil ik een gigantische ronddraaiende matras van paarse shag waarop we in alle vrijheid naakt een olifantendans kunnen doen, rond de hitte van onze eigen haard, die we voeden met een eindeloze stroom religieuze geschriften, die ik maar even niet met name noem.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden