Moslimstrijders Laskar Jahid staken geweld

Laskar Jihad, een van de grootste en belangrijkste militante moslimorganisaties van Indonesië, heeft zichzelf ontmanteld...

Van onze correspondent Michel Maas

De ontmanteling is dinsdag bekendgemaakt door een advocaat die Laskar Jihad vertegenwoordigt. De advocaat ontkent dat de ontmanteling te maken heeft met de bomexplosie in Bali, die wereldwijd de aandacht heeft gevestigd op militante moslimorganisaties in Indonesië. Laskar Jihad is genoemd als een van de organisaties die mogelijk banden heeft met Al Qa'ida.

Laskar Jihad - 'soldaten van de Heilige Oorlog' - voert sinds enkele jaren openlijk oorlog tegen christenen op de Molukken, en sinds vorig jaar ook tegen christenen in Poso, Centraal-Sulawesi. De organisatie beschikt over meer dan tienduizend strijders. Mede door toedoen van Laskar Jihad zijn vooral op Ambon duizenden slachtoffers gevallen.

De aanwezigheid van de moslimstrijders op Ambon en in Poso heeft er toe geleid dat het geweld in die regio's bleef voortduren, ook nadat er vredesverdragen waren gesloten. De leiding van Laskar Jihad weigerde de akkoorden te ondertekenen, haar strijders terug te trekken en haar wapens in te leveren.

De Indonesische overheid trad nooit op tegen de organisatie. Zij gaf Laskar Jihad opvallend veel vrijheid van handelen. In Centraal-Sulawesi werden de moslimstrijders vorig jaar zelfs officieel verwelkomd door de gouverneur en door het hoofd van de politie.

De leider van Laskar Jihad, Jaafar Umar Thalib, ontving dit jaar in zijn cel een beleefheidsvisite van Indonesiës vice-president Hamza Haz. Umar Thalib zat toen korte tijd in voorarrest, nadat hij in Ambon moslims had opgeroepen tot geweld tegen christenen. De dag na zijn speech werd in een christelijke buitenwijk van Ambon een bloedbad aangericht.

Umar Thalib is een Afghanistan-veteraan. Hij was niet onder de indruk van Bin Laden, die volgens hem de koran niet goed kende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden