Gastcolumn

Moslims zijn net mensen

Moslims vormen zeker niet de eerste minderheidsgroepering die met argusogen wordt bekeken en verantwoordelijk wordt gehouden voor zaken als werkloosheid en criminaliteit. Juist met die kennis zouden we ons moeten verzetten tegen de ophitsende angstcultuur die onder andere in stand wordt gehouden door politici als Geert Wilders.

'Grijp je kans en ontmoet een moslimfamilie.' Op de vrolijk gekleurde website MeetAMuslimFamily.com kunnen Canadezen zich opgeven om te lunchen of dineren bij lokale moslims met de intentie de kloof tussen angst en begrip te overbruggen. 'Love for all, hatred for none' luidt het motto dat geflankeerd wordt door een cartoon van een lachend gezinnetje met donker haar en donkere ogen. Moeder en dochter dragen een hoofddoek, vader een fez. Hun getekende vingers omsluiten de Canadese Vlag.

De zesentwintigjarige Safwan Choudhry is het brein achter deze campagne. 'Door recente gebeurtenissen als de aanslagen op Charlie Hebdo en dreigingen van de islamitische terroristische organisatie Al Shabaab zijn uitingen van discriminatie jegens onze gemeenschap enorm toegenomen,' vertelt Choudrhry in een interview op de nationale televisie. 'Daarom willen wij middels het openen van onze huizen laten zien dat moslims net mensen zijn. Kom bij ons langs, ik kan u verzekeren dat u geen spoor van geweld zult aantreffen.'

Dergelijke acties blijven niet beperkt tot Noord-Amerika. In Nederland deelde een groep jongeren van Millî Görüs Noord Nederland in februari rozen uit met daaraan het kaartje: Staat u mij toe, moslim. De intentie erachter was het kweken van wederzijds begrip en empathie door één op één vragen rondom de islam te beantwoorden aan het winkelend publiek.

Wrange gevoelens

Op zich vind ik dit soort initiatieven best sympathiek. Het kan geen kwaad om vooroordelen de kop in te drukken. Zeker voor diegenen die nog nooit een moslim in levenden lijve hebben gezien en wellicht denken dat alle mannen in djellaba's aanslagen aan het voorbereiden zijn, kan het nuttig zijn. Dat neemt niet weg dat het toch voornamelijk wrange gevoelens bij mij oproept. Zo'n campagne heeft iets weg van aapjes kijken, alsof deze grote diverse groep wordt gereduceerd tot bedreigde diersoort. Ziet u het al voor zich dat er websites gelanceerd worden met titels als OntmoetEenLevendeJood.eu of EetSurinaamsMetEenCreool.org?

Wat na 9/11 begon met bezorgde blikken naar 'allochtonen van niet westerse afkomst' kent inmiddels ook verbale en fysieke uitingen; voorbeelden daarvan zijn de verschillende varkenskoppen die gedurende de afgelopen jaren voor moskeeën zijn geplaatst. En het wordt er niet beter op. Daags na Charlie Hebdo richtten Rahma Bavelaar en Samira Boubkari de Facebook-pagina Meld Islamofobie op. Als je daar rondkijkt sta je werkelijk met je oren te klapperen: een meisje in chador aangereden in de garage van IKEA, een chauffeur van een nagenoeg lege bus die niet stopt voor een jonge vrouw met hijab en afgelopen week het bericht dat Saloua Elhajou van twintig niet werd aangenomen als caissière bij tuincentrum GroenRijk, omdat haar hoofddoek een belemmering zou vormen. 'Het gaat ons om uiterlijk en presentatie. We willen hier ook geen personeel met neusringen en piercings,' aldus de verklaring van de directie. Vreemd genoeg ben ik zelf ook in aanraking gekomen met Islamofobie, hoewel ik helemaal geen moslima ben. Door mijn donkere uiterlijk denken sommige mensen dat ik Turks ben en dus schreeuwde iemand laatst naar me dat ik terug moest gaan naar mijn eigen land. Ook komt het geregeld voor dat er heel langzaam en d-u-i-d-e-l-i-j-k tegen me wordt gesproken, anders zou ik het natuurlijk niet kunnen verstaan.

De menselijke kant van de islam

Als een stomend bord couscous daadwerkelijk vooroordelen weg kan nemen ben ik daar een groot voorstander van, maar ik vrees dat de problematische beeldvorming daarvoor al in een te vergevorderd stadium is. Ronduit pijnlijk vind ik het dat moslims altijd maar weer gevraagd wordt de menselijke kant van de islam te tonen. Daarnaast wordt er constant van hen verwacht afstand te nemen van extremisten, omdat je niet openlijk uitspreken tegen IS gelijk zou staan aan sympathiseren.

Vanuit historisch perspectief is het zeker niet de eerste minderheidsgroepering die met argusogen wordt bekeken en verantwoordelijk wordt gehouden voor zaken als werkloosheid en criminaliteit. Juist met die kennis zouden we ons moeten verzetten tegen de ophitsende angstcultuur die onder andere in stand wordt gehouden door politici als 'ons Geert' met zijn opmerking over Marokkaanse straatterreur, de vergelijking van Mein Kampf met de Koran en de slogan Genoeg is genoeg voor de Provinciale Statenverkiezingen, die op mij een nogal dubieuze indruk maakt na het minder minder-incident, maar waarvan hij zelf beweert dat het voornamelijk betrekking heeft op het functioneren van het huidige kabinet.

Naast de website bestaat ook het twitteraccount #MeetAMuslimFamily. Dat de actie een groot succes is blijkt uit het feit dat daar honderden hoogblonde Canadezen foto's op hebben geplaatst van de maaltijden die zij hebben verorberd bij hun nieuwe 'moslim vrienden'. Ik hoop dat we op een dag geen #MeetAMuslimFamily meer nodig hebben om bij elkaar over de vloer te komen, maar tot die tijd is het wellicht een idee om de rollen om te draaien. Is de domeinnaam EetHutspotBijEenNederlandseFamilieDieHierAlEeuwenWoont.nl nog vrij?

Natascha van Weezel (@natascharosa) is filmmaker en schrijfster. Eerder dit jaar verscheen haar boek De derde generatie. Deze maand is zij gastcolumnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden