Moslims zijn gelijker dan anderen

Gelovigen mogen meer dan niet-gelovigen. Edward van der Kaaij werkt in en namens de kerk, maar is het niet mee eens....

Edward van der Kaaij

Hoe komt Wilders aan zijn zetels? Onlangs was ik bij mijn moeder op bezoek. Op een bijzettafeltje zag ik een pasfoto liggen van een mij onbekende vrouw. Ik vroeg wie dat was. ‘Dat ben ik!’ antwoordde zij, niet eens verbaasd dat ik haar niet herkende. Bij de fotograaf had zij haar bril moeten afzetten, en had ze niet mogen glimlachen. Het kan nog gekker. Ik sprak iemand die propjes achter zijn oren had moeten doen, omdat de oorschelpen anders niet goed te zien zouden zijn. Al die regels zijn er als gevolg van moslimterrorisme. Maar uitgerekend moslimvrouwen van de strenge pasfotoregels worden uitgezonderd. Zij mogen met hoofddoekje en al op de foto staan.

Hier hanteert de overheid een variant op de leuze van de zwijnen in George Orwell’s Animal Farm: ‘wij zijn allemaal gelijk, maar moslims zijn meer gelijk’. Dit levert ergernis op, en Wilders negen zetels.

En wat te denken van hoofddoekjes op scholen. Geruisloos ingeburgerd. Eindelijk eens een ‘inburgering’ die wel lukt! Het dragen van een pet of andere hoofddeksel in de klas werd nooit toegestaan. Nu het religieus gemotiveerd wordt, is de hoofdbedekking letterlijk onaantastbaar: heilig. En niemand die er zich om bekommert wat dat betekent voor meisjes die geen hoofddoekje willen. Op bescherming van politiek en schoolbesturen hoeven zij niet te rekenen. En al helemaal niet op Femke Halsema, die vrouwenemancipatie zo belangrijk zegt te vinden. Die maakt het zo bont dat zij christelijke scholen wil verplichten leraressen met hoofddoekjes te accepteren.

Gelovigen mogen meer dan niet-gelovigen. Hoewel ik namens en in de kerk werk ben ik het daar mee oneens. ‘Geloof’ geeft kleur aan het bestaan. Zo vermaak ik mij kostelijk als er weer eens een groep gelovigen op een berg zit te wachten op het einde der tijden. Minder vrolijk word ik van degenen die homofilie als een ziekte beschouwen en vrouwen ondergeschikt aan de man.

Zo lang dat binnen de grenzen van de godsdienst blijft, valt er mee leven. Helaas gebeurt dat niet genoeg. Veel problemen met de islam zijn terug te voeren op een schending van de scheiding van religie en Staat. De kunstaffaire in Huizen, waarbij de kunstenares figuratief naakt moest verhangen, bevestigt dat beeld. De gemeente voerde aan dat er meer protesten waren dan van het trio moslimmannen dat alle aandacht kreeg. Dat bewijst mijn stelling. In Huizen zijn nogal wat christenen en ook in dat smaldeel heb je mensen die bovenmatig geprikkeld worden door naakt, zelfs al is het figuratief.

Onze regering heeft een hoog gereformeerd gehalte, is in de genen ‘antirevolutionair’. Nu was er heel wat mis met de Franse Revolutie, maar niet met het gedachtegoed van De Montesquieu en Voltaire: scheiding van machten en vrijheid van meningsuiting. Die pijlers staan momenteel onder druk. Zolang dat niet wordt gezien, hollen we van incident naar incident. De spanning tussen moslims en autochtonen is voor een groot deel spanning tussen religieus en seculier. Dialoog met moslims en al helemaal niet tussen christenen en moslims zal niets aan die spanning afdoen, zolang de tendens bestaat religieuze overtuigingen in het publieke domein te vertalen. Een trend, die onder Balkenende eerder toeneemt dan afneemt. Zoals we zien in de toegenomen ruimte die ambtenaren van de burgerlijke stand hebben gekregen om te weigeren een wettig huwelijk van homo’s te voltrekken. Zie ook minister Hirsch Ballin, die zit te broeden om gelovigen extra te beschermen, tegen kwetsende taal en tegen cartoons.

Christelijke partijen en seculiere als de PvdA en GroenLinks neigen ernaar de democratie een beetje aan te passen om moslims tevreden te stellen. Het moet andersom: de democratie moet geen rekening houden met religie, maar religie met de democratie. De scheiding van religie en Staat zou speerpunt moeten zijn van het beleid. Zo komt Wilders van zijn zetels af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden