Moslims vragen overheden en politie om meer bescherming

Lokale overheden en politie moeten moslims in Nederland beter beschermen. Dit hebben de leden van de Samenwerkende Moskee-organisaties Nederland (SMO) zaterdag in Apeldoorn verklaard....

Van onze verslaggever

Volgens SMO-woordvoerder Ayhan Tonca moeten politie en lokale overheden met het oog op de naderende vastenmaand verscherpte maatregelen nemen om de veiligheid van moslims te waarborgen en te garanderen. 'Tijdens Ramadan worden moskeeën meer bezocht. Moslims in of op weg naar moskeeën mogen dan niet opnieuw doelwit worden racisme of vandalisme', aldus Tonca.

'We vertrouwen erop dat politie en lokale overheden de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Niettemin houdt SMO zelf beschermende maatregelen achter de hand.' Wat die inhouden, wilde hij niet zeggen.

Tijdens een vredesmanifestatie zondag in Amsterdam zei Abdou Menebhi, voorzitter van het Euro-Mediteraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EmCeMo) de aanslagen op islamitische instellingen in Nederland te betreuren. Hij hekelde Nederlandse politici en media die volgens hem een vijandbeeld tussen de verschillende bevolkingsroepen creëren.

Het afgelopen weekeinde werden weer branden gesticht die vermoedelijk te maken hebben met haat tegen moslims. Aan de achterzijde van een moskee in Zaandam brak zondagmorgen brand uit. De politie gaat uit van brandstichting.

Ook bij een tankstation van een Turkse eigenaar in Zwolle is zondagmorgen brand gesticht. Er werden tevens in het Duits racistische leuzen op het raam geschilderd.

Het station van Zutphen is zaterdag enige tijd ontruimd geweest na een bommelding. Op een perron werd een verdacht pakketje gevonden, dat later een printplaatje bleek te bevatten. Ook het station van Leeuwarden werd een dag later enige tijd ontruimd na een bommelding, die later vals bleek te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden