Moslims voelden zich al eerder geschoffeerd

De jongste controverse over de veronderstelde belediging van de profeet Mohammed of van de islam als religie is de zoveelste in een reeks van incidenten waarbij moslims zich geschoffeerd voelden....

Van onze buitenlandredactie

De affaire-Rushdie, vanwege het boek De Duivelsverzen, ontstond in 1989. Veel moslims toonden zich geschokt omdat Rushdie de islam, de profeet en de koran zou hebben beledigd. De Iraanse leider ayatollah Khomeini deed een oproep aan alle moslims om de schrijver te vermoorden. Ook uitgevers en vertalers werden het slachtoffer van bedreigingen en terreuraanslagen.

In 1980 ontstond een diplomatieke rel tussen Saudi-Arabië en Groot-Brittannië vanwege het docudrama Dood van een prinses, die ondanks heftige Saudische protesten toch op televisie werd vertoond. Daarin werd de 19-jarige Misha’al, lid van de Saudische koninklijke familie, onthoofd wegens overspel. Alle handelsrelaties werden vier maanden lang bevroren (exportschade: 300 miljoen euro) en de diplomatieke betrekkingen werden opgeschort totdat de Britse regering haar excuses aanbood.

In Duitsland ontstond in 1987 een rel in een show van de tv-komiek Rudi Carrell, waarbij een nep-ayatollah Khomeini werd bekogeld met slipjes en beha’s. Carrell moest publiekelijk zijn excuses aanbieden aan het Iraanse volk wegens ‘belediging van de Iraanse revolutie en de wereld-islam’.

Ook Nederland kreeg te maken met dat protest. De VARA wilde het Khomeini-fragment met het damesondergoed ook tonen, maar de rubriek Achter het Nieuws schrapte het onder druk van minister Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken nadat deze één minuut voor de uitzending had gebeld.

In 2001 werd de opera Aisha en de vrouwen van Medina afgelast. Het Onafhankelijk Toneel en regisseur Gerrit Timmers werden daartoe gedwongen doordat Marokkaanse en Nederlands-Marokkaanse acteurs niet meer wensten mee te doen wegens de veronderstelde beledigende inhoud. Die legde volgens de protesten de nadruk te zeer op het mogelijke overspel van Aisha.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden