Moslims verliezen in Indonesië

Bij de Indonesische parlementsverkiezingen van donderdag hebben de moslimpartijen meer dan eenderde van hun aanhang moeten inleveren.

Van onze correspondent Michel Maas

De verkiezingen zijn een overwinning geworden voor de Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudhoyono. Die kreeg meer dan 20 procent van de stemmen (in 2004 was dat 7 procent).

De twee andere grote partijen, de PDI-P van ex-president Megawati Soekarnoputri en Golkar van vice-president Jusuf Kalla, zakken weg naar zo’n 15 procent. De opkomst was extreem laag: 40 procent van de 170 miljoen kiezers bleef thuis – ondanks een fatwa van geestelijken, die niet-stemmen voor moslims een ‘zonde’ noemden.

De neergang van de Indonesische moslimpartijen heeft te maken met intern geruzie, leiderschapscrises en afscheidingen, maar ook met een snel afkalvend imago. In 2004 stemden veel Indonesiërs op moslimpartijen omdat die het imago hadden onkreukbaar te zijn. Vijf jaar later is van dat beeld weinig meer over, nadat ook tal van islamitische parlementariërs bij corruptieschandalen betrokken waren. Ook lijken veel Indonesiërs een aversie te hebben tegen de oprukkende islamisering in het land.

Grondwet

Radicale moslimgroepen proberen op Indonesië op alle mogelijke manieren in de richting van een islamitische staat te duwen. 85 procent van de 240 miljoen Indonesiërs is moslim, maar het land is een pluralistische staat waar godsdienstvrijheid in de grondwet is vastgelegd. De meeste Indonesische moslims zijn gematigd. Sluipende invoering van verkapte islamitische fatsoenswetten stuit op veel verzet in het land, en leidt tot de nodige argwaan jegens moslimpartijen.

Yudhoyono heeft door de uitslag van donderdag een goede uitgangspositie voor de presidentsverkiezingen, die op 8 juli worden gehouden. Hij heeft de eerste populariteitstest gewonnen, en als er geen rampen gebeuren moet hij die verkiezingen met gemak kunnen winnen. Het volk is redelijk tevreden met deze president, en een echte tegenstander is nog niet in zicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden