Moslims verhogen wapenproduktie

De Bosnische Moslims, die net als de andere strijdende partijen in Bosnië-Herzegowina vanwege het internationale embargo niet langs legale kanalen wapens kunnen kopen, hebben de afgelopen maanden hun eigen produktie van kleinere wapens flink opgevoerd....

The Guardian

LONDEN

De recente toenadering tot de Kroaten, die al leidde tot andere vormen van militaire samenwerking tegen de Serviërs, heeft voor de Moslims die mogelijkheid geopend. Een van de redenen waarom de Serviërs zo vastbesloten zijn Gorazde te veroveren, was te voorkomen dat de Moslims de ondergrondse explosievenfabriek 'Pobeda' blijven gebruiken.

Maar op andere plaatsen starten Moslims fabrieken weer op. Volgens Kroatische bronnen, geciteerd in het laatste nummer van Jane's Intelligence Review, produceerden de Moslims de afgelopen tijd ongeveer 20 duizend automatische geweren, 190 duizend mortiergranaten van uiteenlopend kaliber, vijfduizend granaten voor terugstootloze vuurmonden, 190 duizend anti-tankgranaten, 50 duizend handgranaten en 2,5 miljoen kogels van 7.92 milimeter.

Bovendien is de produktie hervat van de vroegere Joegoslavische semi-automatische en automatische wapens en het relatief moderne Kobra-geweer. Daarnaast worden granaatwerpers naar Joegoslavisch en Russisch ontwerp (de RPG-7) gemaakt.

Het is nog onduidelijk of de door Moslims beheerste Bratstvo-fabriek in Novi Travnik - die in februari door de Serviërs werd gebombardeerd nadat Amerikaanse F-16's vier Servische toestellen hadden neergehaald - inmiddels weer werkt. De 'Bratstvo' produceerde geweren, houwitsers, mortieren en lanceerinstallaties voor meerkoppige raketten. Waarnemers meldden onlangs dat vanuit deze fabriek luchtafweergeschut naar door de VN gecontroleerde plaatsen werd getransporteerd, vanwaaruit ze kunnen worden ingezet tegen de Serviërs. Dat zou betekenen dat er in elk geval wapens worden opgeknapt in wat nog overeind staat van de fabriek.

Ook in Bugojno beschikken de Moslims over een wapenfabriek, die verschillende typen mijnen produceert. In Konjic is een grote ondergrondse munitiefabriek en in Zenica staat een staalfabriek, waar volgens Jane's Defense granaten van groot kaliber worden gemaakt. De groeiende aanvoer van wapens lijkt te hebben geleid tot een groter militair zelfbewustzijn in de regio's rond Bugojno en Maglaj.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden