Moslims protesteren tegen ontering koran

De vermeende ontering van korans door Amerikaanse militairen heeft vrijdag geleid tot protesten bij moslims in het Midden-Oosten en in het Oost-Afrikaanse Somalië....

ANP

In Nablus op de Westelijke Jordaanoever betoogden ongeveer 2000 Palestijnen. Zij eisten excuses van de Verenigde Staten en straf voor de schuldigen. Betogers sleepten een groot model van de koran met zich mee.

Ook in Iran gingen na het vrijdaggebed duizenden moslims de straat op. De autoriteiten hadden tot de demonstratie opgeroepen. De betogers droegen spandoeken met teksten als Dood Aan Amerika en Dood Aan Israël. Ook werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand.

Een protestbetoging in het Iraakse Nassiriyah leidde tot een schotenwisseling tussen ordetroepen en radicale moslims. Zeker acht personen zouden gewond zijn geraakt.

Het Amerikaanse weekblad Newsweek meldde op 9 mei dat Amerikaanse ondervragers van terreurverdachten op de marinebasis Guantanamo Bay op Cuba het islamitische heilige boek hadden onteerd. De bekendmaking dat een heilig boek van de moslims door een toilet was gespoeld, leidde meteen tot felle anti-Amerikaanse protesten in de moslimwereld. In Afghanistan vielen daarbij zeker zestien doden.

Hoewel het tijdschrift zijn bewering inmiddels heeft ingetrokken, is volgens het Internationale Rode Kruis de koran wel degelijk misbruikt om gevangenen psychisch te martelen. De hulporganisatie zou de Amerikaanse autoriteiten al in 2002 hebben gewaarschuwd dat de koran in Guantanamo Bay zou worden onteerd. Volgens een zegsman van het Rode Kruis wezen gevangenen op de Amerikaanse basis zijn organisatie herhaaldelijk op de misstanden.

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU meldde dat het heilige boek van de islam ook met honden is onteerd. Amerikaanse bewakers lieten viervoeters de koran van de grond oprapen.

Ook hebben Amerikaanse militairen op de grond liggende exemplaren van de koran met voeten getreden, aldus ACLU. De organisatie baseert zich op 2000 documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De ACLU deed een beroep op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden