Moslims: Ontoelaatbare aanslag

Moslimorganisaties hebben dinsdag de moord op Theo van Gogh volledig afgekeurd. De aanslag op de filmmaker en publicist is volgens hen 'een ontoelaatbare aanslag op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, de vrijheid die voor ons allen in dit land het leven mogelijk maakt'...

De geschokte vertegenwoordigers van moslimorganisaties, maatschappelijke organisaties en anderen wijzen erop dat Van Gogh vaak harde kritiek op de multiculturele samenleving uitte en zich kritisch uitliet over de islam. 'Hij nam daarbij nooit een blad voor de mond. Dat hem op gewelddadige wijze het zwijgen is opgelegd, raakt iedereen in Nederland', aldus de verklaring.

Tot de ondertekenaars behoren de Tweede-Kamerleden Albayrak (PvdA), Azough (GroenLinks) en Örgü (VVD), directeur Haci Karacaer van Milli Görüs en voorzitter Mohamed Sini van Stichting Islam en Burgerschap. Ook enkele niet-moslims hebben hun naam inmiddels aan de verklaring verbonden. De tekst komt op internet te staan, zodat ook anderen deze kunnen onderschrijven.

Ook veel moslimorganisaties reageren geschokt op de moord. 'Verschrikkelijk', noemt voorzitter A. Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid in een eerste reactie de dood van Van Gogh. 'Ik vind zijn opvattingen over de islam afschuwelijk en zeer kwetsend voor de islamitische gemeenschap, maar geen enkel motief rechtvaardigt moord.'

'De Nederlandse democratie heeft opnieuw zware averij opgelopen', reageerden directeur H. Karacaer van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs, D. el-Boujoufi van de Marokkaanse moskeekoepel UMMON en directeur M. van Diggelen van het Amsterdams Centrum Buitenlanders.

'De aanslag op Theo van Gogh is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, de vrijheid die voor ons allen in dit land het leven mogelijk maakt', aldus een gezamenlijke verklaring. Ze noemen Van Gogh 'een van Nederlandse beste filmmakers', die hen scherp hield met zijn films, columns en televisieprogramma's.

Ook het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat organisaties van onder anderen Turken, Marokkanen, Surinamers en Molukkers bundelt, toonde zich diep geschokt over de 'aanslag op de fundamenten van onze beschaving', de vrijheid van meningsuiting. Het LOM vreest dat de moord de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland verder onder spanning zal zetten.

De organisatie van ahmadiyya-moslims Ulamon, die de moord ook afschuwelijk vindt, wijst erop dat de islam tegen elke vorm van geweld is. 'Helaas zien wij dat veel moslims zich niet gedragen conform de leer en daarmee de islam zelfs een slechte naam bezorgen', staat in een verklaring. Ulamon roept moslims op 'de liefde van de islam te delen met iedereen en de harmonie in Nederland te helpen bewaren'.

Van Gogh liet zich geregeld zeer negatief uit over de islam en conservatieve moslims. Zijn laatste wapenfeit waarmee hij zich de woede van moslims op de hals haalde, was de film Submission, die hij met VVD-Kamerlid Hirsi Ali maakte. In Submission figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen zijn vermeend vrouwonvriendelijke koranfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden