Moslims mogen niet liegen van Allah

KENNERS Sommige reageerders op de site zijn voor geen kleintje vervaard. Zij hebben de verspreiding van kennis (terecht) hoog in het vaandel staan. Maar wat opvalt is dat ze de mensen die al een zekere vakkennis hebben opgebouwd enorm wantrouwen. De ontvoogding middels internet schrijdt voort, of het nu om artsen, advocaten en nu dan arabisten gaat. Internet democratiseert kennis. Zeker. Klein nadeel is wel dat dit wantrouwen niet per se stoelt op zelfs maar een poging zelf kennis te verwerven en op basis daarvan kritiek uit te oefenen.

Een voorbeeld: op de site staat deze week een aantal stukken over taqiyya, een islamitisch begrip dat in de Tweede Kamer is bediscussieerd. Als islamoloog ga je op zo'n moment toch even aan jezelf twijfelen. Heb je dan al die jaren hét kenmerk van de islam - taqiyya - over het hoofd gezien? Maar een rondje handboeken over radicale islam, de Koran, de soennitische en sjiitische sharia levert niets verrassends op. Taqiyya is veinzen als je leven in gevaar is, of als iemand iets van je wil stelen en je vraagt waar je het hebt opgeborgen. Dat soort veinzen. Bij extremisten gaat het om je anders voordoen om te voorkomen dat je opvalt als terrorist. Ook niet echt schokkend. De ethische gouden regel blijft toch echt dat je de waarheid dient te spreken. Liegen is een van de grootste zonden, waarvoor Allah je straft.


MISLEIDERS Arabist Johan Pieter Verwey, oud-VVD-kandidaat voor de Kamer hekelt in zijn stuk dan ook de ophef over taqiyya en verbaast zich over de gretigheid waarmee politici zich hierop storten; een gretigheid die alleen wordt overtroffen door hun gebrek aan kennis. En dan komen de reageerders in het geweer. Want de tijd is voorbij dat arabisten het alleenrecht op kennis opeisen. 'Helaas voor u verdiepen zich meer en meer autochtonen in de Koran en aanverwante artikelen. Zodoende kunnen zij de ware arabisten al gauw onderscheiden van de neppers', aldus bijvoorbeeld Walter. Of zij ook de lange, vaak frustrerend lastige studie die nodig is om een beetje Arabisch (net zo lastig als Chinees of Japans) te kunnen lezen zijn begonnen weten we niet. Maar argumenten op basis van verworven kennis zullen wel weer autoriteitsargumenten zijn. Typisch oude elite.


Reageerder Alfred doet liever een beroep op het gezonde verstand; 'Hoeveel geleuter en geneuzel hebben we nog nodig voordat we mensen weer gewoon op hun gedrag gaan beoordelen?'


'De intenties van een mens zijn nu eenmaal niet te doorgronden, vaak niet eens door de persoon in kwestie, laat staan door een ander. Het gedrag van een medemens kunnen we echter elke dag meemaken en be- of veroordelen en ook bestraffen of belonen.


'Meer hoeven we niet te doen. Wat mij zorgen baart is dat de bevolking in zo'n beetje alle landen van de wereld, behalve in Europa, de laatste jaren zeer sterk is toegenomen en dat wij met 16 procent toename van buitenlanders totaal van de kaart geraakt zijn. Wat is er mis met onze cultuur dat we zo snel van de leg zijn? Waar is ons zelfvertrouwen?'


Henk Müller


De stelling

Eric Lucassen, kamerlid voor de PVV heeft iets op zijn kerfstok. Maar waarom hem zo gretig neersabelen vraagt Malou van Hintum.


Discussieer mee op:VK.NL/OPINIE


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden