Commentaar

'Moslims moeten afstand doen van vijandbeelden'

Demonstreren tegen de inval van Israël in Gaza is legitiem, maar ontaardt al te vaak in antisemitisme, stelt Hans Wansink in het commentaar van de Volkskrant.

Beeld afp

De strijd tussen Israël en Hamas in Gaza roept in de hele wereld heftige emoties op. Terwijl de zwaargetroffen bevolking van de Gazastrook snakt naar beëindiging van het geweld, is een oplossing van het conflict nog volledig achter de horizon. Hamas bestookt Israël met raketten en infiltreert het land met de bedoeling aanslagen op burgerdoelen te plegen. Het Israëlische leger wil Hamas en andere terreurorganisaties definitief uitschakelen, waarbij de collateral damage verontrustende afmetingen heeft aangenomen.

Hoewel velen binnen en buiten het Midden-Oosten het niet zo erg vinden dat Hamas een kopje kleiner wordt gemaakt, richt de verontwaardiging zich vooral tegen Israël. Dat valt te begrijpen vanwege de militaire krachtsverhoudingen en het grote verschil in aantallen slachtoffers onder de Israëliërs en de Gazanen. Dat demonstranten in Nederland en andere Europese landen de regering-Netanyahu ter verantwoording roepen, is dan ook volkomen legitiem.

Niet langer vanzelfsprekend
Maar er is meer aan de hand. In Den Haag, in Brussel en Antwerpen, in de voorsteden van Parijs en in tal van Duitse steden werden antisemitische leuzen geroepen, werd er geplunderd, brand gesticht en gevochten tussen moslims en Joden. Joodse scholen, musea, synagoges en Holocaustmonumenten worden zwaar bewaakt tegen mogelijke daden van geweld. De bewegingsvrijheid van Joodse gemeenschappen is in veel Europese steden niet langer vanzelfsprekend.

Antisemitisme is van alle tijden en geen enkele bevolkingsgroep is er immuun voor. In West-Europa is het na de Tweede Wereldoorlog niettemin decennialang een marginaal verschijnsel gebleven. Daarin is verandering gekomen door de immigratie van miljoenen moslims. De aanslagen, bedreigingen en intimidaties van Joden in Europese steden kwamen de laatste jaren grotendeels van de kant van (klein-)kinderen van moslimmigranten.

Afkeer van Joden, blijkt uit tal van onderzoeken, is helaas onder moslims de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt voor tribale samenlevingen in Afrika en Azië, maar ook voor moslimgemeenschappen die zich vrijwillig in het Westen hebben gevestigd. Hoezeer moslims ook zelf met discriminatie te maken hebben, zij zullen afstand moeten doen van stereotiepe vijandbeelden die tot excessen kunnen leiden.

Hans Wansink is opinieredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden