Moslims: er is geen grote homohaat

Leiders van de moslimgemeenschap in Nederland ontkennen dat in hun midden een grote haat tegen homoseksuelen bestaat. Zij zeiden dat woensdag na een gesprek met minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid....

Van onze verslaggever

Haci Karacaer, directeur van de Turkse moslimorganisatie Milli Görüs, zei dat er in Turkije veel bekende homoseksuelen zijn die 'heel geliefd' zijn bij de bevolking. Ook verwees hij naar Arabische dichters die in vroegere eeuwen de knapenliefde bezongen.

De Marokkaanse moskee-adviseur Abdul el-Hassan verwees naar de officiële cijfers over homo-discriminatie. In Rotterdam, waar de ophef over geweld tegen homo's begon, kwamen vorig jaar 21 klachten binnen wegens homodiscriminatie. In vijf gevallen waren allochtonen de boosdoeners. Hij zei erbij dat de situatie in Amsterdam ernstiger is. Daar waren in 21 van de 31 gevallen allochtonen betrokken bij de discriminatie.

'Het is vergelijkbaar met al die jongeren die meisjes lastig vallen in de trein en zwembaden onveilig maken', aldus El-Hassan. 'Als ze naar de moskee zouden komen, zou dat veel minder gebeuren.'

Bij het gesprek met Van Boxtel waren 35 vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap aanwezig, onder wie één vrouw. Ook de Rotterdamse imam el-Moumni was erbij, maar hij nam niet deel aan de persconferentie na afloop.

el-Moumni kwam begin mei in opspraak toen hij in het tv-programma NOVA homoseksualiteit een ziekte noemde die een bedreiging is voor de maatschappij. Het OM onderzoekt of hij vervolgd kan worden wegens discriminatie.

Het weekblad Vrij Nederland onthulde deze week dat el-Moumni nog verdergaande uitspraken heeft gedaan. 'Europeanen staan lager dan honden of varkens', zei hij in een preek in Rotterdam. 'Homoseksualiteit komt bij die beesten immers niet voor.'

Volgens Van Boxtel heeft el-Moumni tijdens het gesprek ontkend dat hij die laatste uitspraken heeft gedaan.

Het citaat komt echter uit een door hemzelf uitgegeven boek met preken. Woensdagavond zei de minister desgevraagd dat de imam in dat geval 'een groot probleem heeft'.

El-Moumni heeft zelf te kennen gegeven inhoudelijk nog steeds achter zijn in NOVA gedane ontboezemingen te staan. Volgens Van Boxtel heeft de imam tijdens het gesprek wel zijn excuses aangeboden voor de gerezen misverstanden en de gevolgen die zijn uitspraken hebben gehad.

Tijdens de persconferentie viel geen van de moslimleiders de imam af. Wel zeiden zij dat geweld tegen homo's onaanvaardbaar is en dat de islam tolerantie en respect predikt. Meerdere woordvoerders zeiden dat de imam zich in het NOVA-interview duidelijk tegen geweld had uitgesproken, maar dat dit deel niet uitgezonden is.

Volgens hoofdredacteur Dielessen van NOVA heeft el-Moumni dat inderdaad in een bijzin gedaan, maar was het interview verder één lange tirade tegen homoseksualiteit.

NOVA zal het hele interview, inclusief de niet uitgezonden delen, aan justitie ter beschikking stellen, heeft Dielessen inmiddels besloten na een rechterlijk bevel. Aanvankelijk verzette hij zich daartegen, mede omdat justitie ook twee redacteuren als getuigen wilde horen. Van die laatste eis ziet justitie nu af. De integrale tekst zal na vertaling ook op de internet-site worden gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden