Moslims belagen Pakistaanse christenen

Een menigte fanatieke moslims heeft zondag in de Pakistaanse stad Faisalabad huisgehouden in een christelijke wijk. De rellen hadden plaats tijdens de begrafenis van de rooms-katholieke bisschop John Joseph, die woensdag zelfmoord had gepleegd....

AP; REUTERS; ANP

AP, Reuters, ANP

FAISALABAD/AMSTERDAM

De woedende menigte stak huizen en bedrijven in brand en bedreigde de christelijke bewoners. Ze scandeerden leuzen voor het behoud van de wetten tegen heiligschennis zijn. Ook riepen ze op tot de ogenblikkelijke executie van Ayub Massih.

De 25-jarige christen werd op 27 april ter dood veroordeeld wegens 'heiligschennis', omdat hij zich tegenover een buurman zou hebben uitgesproken ten faveure van de auteur Salman Rushdie, tegen wie de Iraanse leider Khomeini een doodstraf heeft uitgesproken wegens zijn boek De Duivelsverzen. Bisschop John Joseph (66) maakte in het gerechtsgebouw een einde aan zijn leven uit protest tegen het doodvonnis tegen Masih.

De oproerpolitie vuurde zondag in de christelijke wijk van Faisalabad traangasgranaten af. Daarop koelden christelijke buurtbewoners hun woede op de oproerpolitie. Ze zeiden dat de politie niet op tijd had ingegrepen. De oproerpolitie bestookte ook de christelijke demonstranten met traangas.

Bij de rouwplechtigheid in de kathedraal van Faisalabad voor de bisschop, een bekende mensenrechtenactivist, waren duizenden christenen aanwezig. 'Het bloed van bisschop Joseph baant de weg voor een revolutie', stond op een spandoek te lezen.

Ook in de zuidelijke havenstad Karachi werd zondag gedemonstreerd door christenen. Betogers staken winkels en auto's in brand. Voor vandaag hebben christenen overal in Pakistan stakingsacties aangekondigd.

Masih is in afwachting van de uitkomst van zijn hoger beroep. Christenen in Pakistan zijn door lagere rechters vaker tot de doodstraf veroordeeld, maar in hoger beroep werden die vonnissen steeds nietig verklaard. De doodstraf is volgens de wet niet de maximale, maar de enig mogelijke straf voor belediging van de profeet Mohammed.

De twee miljoen Christenen vormen in Pakistan, dat een bevolking van 140 miljoen heeft, een kleine minderheid. De meesten behoren tot de armsten. Zij klagen veelvuldig over maatschappelijke achterstelling. De blasfemiewet wordt vaak misbruikt door moslims om persoonlijke vetes te beslechten. Mensen die eenmaal zijn beschuldigd, ontsnappen zeer moeilijk aan veroordeling.

De Nederlandse islamdeskundige dr. J. Slomp betwijfelt of de 62-jarige bisschop Joseph zelfmoord heeft gepleegd. Slomp, die jarenlang als zendeling met Joseph heeft samengewerkt, vermoedt dat de bisschop van Faisalabad is vermoord.

'Hij zou zichzelf nooit buitenspel zetten door zelfmoord te plegen', zei de gereformeerde Slomp zaterdag in het dagblad Trouw. De islamkenner denkt dat de vermoedelijk enige getuige van het gebeuren, de chauffeur van Joseph, onder druk is gezet om met een getuigenis van zelfmoord te komen.

Slomp, die dertien jaar als gereformeerd zendeling in Pakistan heeft gewerkt, kent de situatie in Sahiwal goed. De rechtbank bevindt zich volgens hem in een verlaten wijk. 'Als Joseph daar 's avonds naartoe is gereden, was het niet om uit protest zelfmoord te plegen. Er lopen daar 's avonds weinig mensen rond.'

Slomp denkt dat het anders is gegaan. 'Joseph heeft tevergeefs geprobeerd de zaak heropend te krijgen. Iemand heeft met hem afgesproken elkaar 's avonds bij de rechtbank te ontmoeten. Die heeft hem daar toen vermoord.'

Joseph stond in Pakistan bekend als een mensenrechtenactivist die openlijk de schendingen van mensenrechten aan de kaak stelde. 'Er zijn teveel mensen die er alles aan gelegen was om Josephs protesten te stoppen. Hij werd erg lastig gevonden', meent Slomp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden