Moslimraden weer in ruzie verwikkeld

De belangrijkste islamitische organisaties in Nederland zijn opnieuw in onderlinge twisten verwikkeld geraakt. Dr. A. Karagül, voorzitter van de Islamitische Raad Nederland (IRN) - de grootste van de drie moslimraden -, heeft zijn functie neergelegd....

HENK MULLER

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

Karagül heeft eveneens aangekondigd dat de IRN zal opgaan in de pas opgerichte Raad van Moskeeën. IRN-secretaris R. Abdurrahman weet echter van niets. Volgens Abdurrahman is het IRN-bestuur al een jaar niet bij elkaar geweest en spreekt Karagül alleen namens zichzelf.

Abdurrahman vindt dat de voorzitter met zijn voornemens niet in het belang van de moslims handelt. Hij noemt Karagüls handelen 'opportunistisch'. Ook de Surinaamse World Islamic Mission (WIM) wil geen zitting nemen in de Raad van Moskeeën. Dat geldt eveneens voor de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland (Ummon).

Daarnaast verwijten de Marokkaanse en Surinaamse moslims de Turken - verenigd in de Turks-Islamitisch Culturele Federatie (TICF) - betrokken te zijn bij de oprichting van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR).

Dit wordt tegengesproken door E. Ates, voorzitter van de Raad van Moskeeën en topman van de TICF, de grootste Turkse moskee-organisatie in Nederland.

Ates verklaarde woensdag dat er van een misverstand sprake moet zijn. Ates: 'De Marokkaanse en Surinaamse broeders willen zelf ook niet verder met de Islamitische Raad Nederland. Daarom vestigen wij onze hoop op de Raad van Moskeeën, een islamitische variant op de Raad van Kerken.'

Volgens Ates wijzen de Marokkaanse en Surinaamse organisaties terecht op de betrokkenheid van H. Mert bij de universiteit. Ates: 'Dat klopt. Hij bemoeit zich ermee. Maar deze man heeft niets met onze organisatie TICF te maken. Mert is een duivel op aarde. Hij mag van ons zo snel mogelijk doodvallen.'

Ates doelt met Mert op de Turkse functionaris die een aantal jaren geleden in Nederland werkzaam was als ambassadeur van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken (Diyanet), dat imams naar Nederland stuurt. In Nederland opereert dit ministerie door middel van de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die nauw is gelieerd aan de TICF.

In deze functie hielp Mert mee aan de komst en de spreiding van Turkse imams over moskeeën die bij de TICF zijn aangesloten. Deze organisatie is trouw aan Diyanet, het grootste ministerie van Turkije.

Mert wordt gezien als de belangrijkste leider van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Maar de moskee-organisatie TICF heeft inmiddels in haar moskeeën bekend laten maken dat het ministerie van Godsdienstzaken in Ankara de oprichting van de Islamitische Universiteit Rotterdam afwijst. Dat gebeurde via een brief van de ambassade.

Het is volgens Ates ondenkbaar dat de imams die de Islamitische Universiteit Rotterdam over een aantal jaren hoopt af te leveren, komen te werken in de 120 TICF-moskeeën. Volgens F. Yerlibucak echter, van de afdeling Noord-Holland van de TICF, waarbij twintig moskeeën zijn aangesloten, kunnen de imams uit Rotterdam bij hem werken als ze goed zijn opgeleid.

In totaal telt de moslimgemeenschap in Nederland drie raden: de NIR, de IRN en de NMR (Nederlandse Moslim Raad). Deze laatste raad is opgericht als concurrent van de IRN en beheert de zendtijd van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO).

De Nederlandse overheid dringt er op aan dat de moslims in Nederland een representatieve organisatie vormen dat als aanspreekpunt kan dienen. Voor dat doel heeft de overheid geld ter beschikking gesteld. Ook zou er een Nederlandse opleiding voor imams moeten komen, zodat deze geestelijk leiders weten hoe de gemeenschap in Nederland functioneert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden