Moslimpatrouilles houden Banglatown 'netjes'

Ze zijn tegen homo's, alcohol en onzedig gedrag. Dus trekken fanatieke jonge moslims een Londense wijk in waar veel Bengalezen wonen.

LONDEN - Voor de ingang van het London Muslim Centre en de bijbehorende Hayaa-fitness club hangt opbouwwerker Farid een groot plastic doek aan een stalen reling. Het is een uitnodiging aan ouders om hun kinderen naar de Al Mizam-basisschool te sturen, waar Arabisch en Islamwetenschappen worden gedoceerd.


Verderop in Fieldgate Street, voorbij een synagoge, werken Oost-Europese en Ierse bouwvakkers aan de uitbreiding van de East London Mosque. Het is een van de grootste moskeeën in Europa.


Dit straatje in de Londense wijk Whitechapel was enkele dagen geleden, op een uitgaansavond, het werkterrein van de zogeheten 'Muslim patrols'. Jonge moslimmannen joegen daarbij mensen weg die ze liever niet in deze 'moslimwijk' zagen. Elders in de wijk werd een homoseksuele man op agressieve wijze uit de buurt gejaagd door twee 'buurtbewakers'. Ze plaatsten video's van hun daden op het internet. Er waren ook filmpjes te zien waarop ze bierflessen in de goot leegden en beha's van Marks & Spencer verbrandden.


Farid schudt mismoedig zijn hoofd. 'Ik heb het gehoord en gelukkig heeft de politie al twee mensen opgepakt. Ik zou ze graag willen spreken om ze te vertellen dat wat ze doen geheel in strijd is met ons geloof, met onze cultuur. Het is prima om mensen aan te spreken als ze zich misdragen. Dat is heel menselijk. Maar daar gaat het in deze gevallen niet om. Het is belachelijk om mensen de toegang tot deze wijk te ontzeggen.'


Soortgelijke geluiden klonken afgelopen dagen uit de moslimgemeenschap, die in het vervallen Whitechapel grotendeels bestaat uit immigranten van het platteland van Bangladesh. De bijnaam van de buurt is dan ook Banglatown.


De acties van de patrouillerende sharia-fanaten staan niet op zichzelf. Het Londense stadsdeel Tower Hamlets, waar Whitechapel onder valt, is bijvoorbeeld wel vaker in het nieuws gekomen in verband met aanvallen op homoseksuelen. De kunstenaars Gilbert & George, al decennia lang woonachtig in Banglatown, hebben ooit een collage gemaakt waarop ze afbeeldingen van zichzelf midden tussen allerlei homofobe graffititeksten en foldertjes van radicale moslims plaatsten. Regelmatig verschijnen er berichten over de infiltratie van extremisten in genoemde moskee, terwijl de gekozen burgemeester Lutfur Rahman volgens zijn vele critici banden heeft met extremistische groeperingen.


De door de 'buurtbewakers' gebezigde waarschuwingen als 'Ga weg hier, dit is een moslimwijk', komen niet uit het niets. Onder Rahman is het Bengaalse karakter van de wijk danig versterkt. Aan de uiteinden van Brick Lane, beroemd om de curryhuizen en de gelijknamige, omstreden roman van Monica Ali, zijn islamitische bogen neergezet, in de volksmond de hijab gates geheten. Alle leden van zijn negen man en vrouw tellende kabinet zijn van Bengalese komaf en de meeste subsidies vloeien naar projecten ter meerdere glorie van de islamitische cultuur.


Het is een ontwikkeling waar niet iedereen in Whitechapel gelukkig mee is. 'De Bengalese gemeenschap is toch al erg naar binnen gekeerd', zegt de 44-jarige Kabir die voor zijn huishoudwinkel, tegenover de moskee, kou staat te vatten met een sigaret en een mok thee. 'Zelf ben ik opgegroeid in Singapore waardoor ik misschien wat vrijzinniger. Veel van mijn buurtgenoten zijn ouderwets en leven in een kleine wereld. Ik durf te wedden dat drie van de tien Bengali in deze buurt nog nooit in de binnenstad zijn geweest. Fysiek leven ze hier, maar geestelijk gezien vaak nog in het land van herkomst. Die gekke patrouilles moeten daar iets mee te maken hebben.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden