Moslimpartij wil vooral 'niet provoceren'

De fundamentalistisch islamitische Hizb ut-Tahrir (HUT), die de democratie verwerpt en in het buitenland als gevaarlijk wordt bestempeld, kan in Nederland rekenen op minstens duizend tot 1500 sympathisanten....

Op het congres, dat na politieke ophef werd afgelast, wilde HUT (Bevrijdingspartij) stilstaan bij de val van het Kalifaat, het islamitisch rijk dat op 4 maart 1924 ten onder ging. LPF en VVD, die minister van Binnenlandse Zaken Remkes om een verbod van die bijeenkomst hadden gevraagd, willen dat Nederland het Duitse beleid volgt en HUT verbiedt. Tweede Kamerlid Joost Eerdmans van de LPF vindt dat Nederland zich moet inspannen om HUT op de Europese lijst van terroristische bewegingen te krijgen. 'Het is een gevaarlijke club', stelt Eerdmans.

Okay Pala zegt dat HUT 'niet wil provoceren' en geen nieuwe grootschalige bijeenkomst zal beleggen. Over de omvang van HUT in Nederland blijft Pala vaag: 'Ik weet het echt niet.' Pas na enig aandringen noemt hij een geschatte opkomst van duizend tot vijftienhonderd 'geïnteresseerden'.

HUT, in veertig landen actief, ziet voor zichzelf twee hoofdtaken in het Westen: bescherming van de moslims tegen de verderfelijke invloeden van de democratie en verspreiding van de ware islam. Integratie, in de zin van actief participeren in de democratische instituties, wijst HUT af. De democratie en het Nederlandse rechtssysteem worden als gegeven aanvaard, maar in essentie verworpen. Alleen het woord van Allah (de koran) mag leidraad zijn in het dagelijks leven.

In Nederland wil HUT, door het beleggen van kleinschalige bijeenkomsten en het verspreiden van informatie op internet, de islam presenteren als volwaardig alternatief voor de democratie.

In een analyse van de Amerikaanse conservatieve denktank The Heritage Foundation wordt HUT gekenmerkt als een geheimzinnige, vooral in Centraal Azië en Indonesië groeiende, extremistische beweging, die de gewelddadige jihad niet schuwt en opereert in cellen. HUT streeft naar 'een radicale islamitische globalisering' en vormt, volgens de Foundation, een toenemende bedreiging voor westerse belangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden