Moslimomroep valt al uiteen

De nieuwste poging van de moslims een eigen omroep van de grond te trekken, dreigt te stranden.

null Beeld null

Op 19 juni diende de kersverse Stichting Zendtijd Moslims (SZM), ontstaan na een jaar van moeizame onderlinge onderhandelingen, een aanvraag in voor een uitzendlicentie bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). De rechtmatigheid van die aanvraag wordt echter betwist door diverse partijen die aan de onderhandelingstafel zaten. SZM zou allesbehalve representatief zijn voor de islamitische gemeenschappen in Nederland.

Geknutsel
In e-mails in het bezit van de Volkskrant wordt gesproken van 'geknutsel op straatniveau', over 'moslimbobo's die het onderling gaan uitmaken', over 'koehandel' en 'een voorzitter die onvoldoende Nederlands spreekt'.

Milli Görüs, de Raad voor Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) en de alevieten voelen zich buitengesloten. De alevitische organisatie HAKDER diende op 22 juni een motie van wantrouwen in bij de nieuwe stichting en stapt desnoods naar de rechter als SZM de uitzendlicentie krijgt.

'De geschiedenis herhaalt zich. Dezelfde conservatieve poppetjes die al 25 jaar de dienst uitmaken, hebben weer hun vinger in de pap', zegt Fethi Killi, die namens diverse organisaties onderhandelingen voerde. Hij zegt dat als het commissariaat wil breken met het verleden de licentie niet aan SZM mag worden verleend. Killi, voormalig voorzitter van HAKDER: 'Het moet transparanter. Journalistieke kwaliteit moet doorslaggevend zijn en er moeten meer jongeren bij worden betrokken.'

Generaties
Met de 'conservatieve poppetjes' in de nieuwe stichting doelt Killi op vertegenwoordigers van ISN (de Nederlandse tak van Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienst), de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland (UMMON) en de Surinaamse WIM. Die clubs zijn al jarenlang betrokken bij, vergeefse, pogingen te komen tot één islamitische zendgemachtigde die alle generaties moslims in Nederland vertegenwoordigt.

Sinds in 2005 de traditionele moslimomroep NMO de zendmachtiging is ontnomen omdat deze onvoldoende representatief zou zijn, bestrijden islamitische organisaties elkaar te vuur en te zwaard om de zendtijd.
Na vijf jaar onderling gehakketak probeerde staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) in 2010 de impasse te doorbreken. Zij stelde het budget dat gereserveerd was voor een moslimomroep ter beschikking aan de NTR. Maar de Raad van State oordeelde in juli vorig jaar dat moslims, net als andere religieuze minderheden, recht hebben op eigen zendtijd. Het CvdM moest weer op zoek naar een representatieve islamitische zendgemachtigde.

Op de nieuwe commotie wil het commissariaat niet reageren. Het wil slechts kwijt dat 'de aanvraag van SZM in alle zorgvuldigheid zal worden behandeld'. Duidelijk is dat de deadline van het nieuwe televisieseizoen niet zal worden gehaald. De machtiging aan de NTR is inmiddels verlengd tot 1 januari 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden