Moslimomroep: ruzie vóór eerste uitzending

De Moslim Omroep Nederland (MON) is nog voordat de uitzendingen in september beginnen in aanvaring gekomen met een deel van de achterban. Er wordt intern gemord over de omroepnaam OUMA en er is onenigheid over de benoeming van de interim-manager Maurice Koopman. Dit heeft voorzitter Radi Suudi van de MON woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

ANP

De benoeming van Koopman stuit op verzet bij MON-partner Academica Islamica van Mohammed Cheppih, die de aanvraag voor zendtijd vorig jaar steunde.

Volgens Suudi zijn er juist duidelijke afspraken gemaakt waarin is geregeld dat de islamitische organisaties zich niet inhoudelijk mogen bemoeien met benoemingen binnen de nieuwe omroep.

Conflicten voorkomen


Suudi: 'Het gekozen bestuursmodel was er juist voor om herhaling van conflicten uit het verleden te voorkomen. Kennelijk valt het voor sommigen moeilijk te accepteren.

Bij de eerste gelegenheid die zich nu voordoet, houdt een partij zich al niet aan de gemaakte afspraken. Het gekozen model is cruciaal om inmenging van bovenaf onmogelijk te maken. Voor je het weet mogen we alleen maar moslims van een bepaalde richting benoemen of alleen vrouwen met hoofddoeken aannemen.'

Naam


Suudi zegt ook ongelukkig te zijn met de gekozen omroepnaam OUMA, wat De Gemeenschap betekent en waarmee de omroep naar buiten treedt. 'Met lange tanden zijn we akkoord gegaan met de naam, nog voordat de zendtijd was toegewezen. We krijgen steeds meer negatieve reacties op de naam, die in het buitenland een fundamentalistische bijklank heeft. Als Cheppih besluit zich terug te trekken, dan zullen we de naam zeker in heroverweging nemen.'

De montageruimte van de eerdere Nederlandse Moslim Omroep. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
De montageruimte van de eerdere Nederlandse Moslim Omroep. (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden