Moslimleiders veroordelen aanslagen op kerken in Irak

Niet alleen de interimregering, ook de moslimleiders van Irak hebben de aanslagen op kerken veroordeeld. Maar de christelijke minderheid voelt zich niet op haar gemak....

Zowel buiten Irak als in het land zelf is met verontwaardiging gereageerd op de reeks van bomaanslagen op christelijke kerken in Bagdad en Mosul van zondagavond.

De aanslagen, waarbij wellicht vijftien doden zijn gevallen, hebben de aandacht gevestigd op de precaire situatie van de christelijke minderheid in Irak.

Geen enkele persoon of organisatie heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen. Maar de interim-regering in Bagdad wees al snel beschuldigend in de richting van de JordaniAbu Musab al-Zarqawi, die wordt beschouwd als 'de man van Al Qa'ida in Irak'. De regering heeft toegezegd alle christelijke kerken 24 uur per dag te laten bewaken.

'De christelijke gemeenschap in Irak wordt gewaardeerd en gerespecteerd. De christenen zijn loyale burgers, zij zullen afdoende worden beschermd tegen terrorisme en misdadig gedrag', zei vicepremier Barham Saleh.

Paus Johannes Paulus II stuurde de patriarch van Irak een telegram waarin hij de hoop uitsprak 'dat allen die geloven in genadige God iedere vorm van geweld zullen betreuren en samen zullen werken aan het herstel van de harmonie in het geteisterde Irak'.

De invloedrijke geestelijk leider van de shi'itische moslims, grootayatollah Ali al-Sistani, veroordeelde de aanslagen eveneens als misdaden tegen 'de eenheid, stabiliteit en onafhankelijkheid van Irak'. Hij onderstreepte het recht van christenen en andere minderheden om in alle veiligheid in Irak te leven.

Die uitspraken zijn misschien een geruststelling voor de christenen die zich, net als de seculiere moslims van Irak overigens, bedreigd voelen door de steeds sterker wordende invloed van de conservatieve islam. Het zijn vooral de christenen die door bepaalde moslims op lijn worden gesteld met de Amerikaanse troepen en daarom als collaborateurs worden beschouwd.

Zelf beschouwen de christenen zich als Irakezen zoals ieder ander. Ze wonen al tweeduizend jaar in deze streken, die vroeger Mesapotamieetten. Vandaag de dag vormen ze een minderheid van 800 duizend zielen te midden van de 24 miljoen moslims in Irak. De meesten zijn Chaldeeuws rooms-katholiek, de overigen Syrisch-katholiek, Syrisch-orthodox en Assyrisch.

Onder Saddam Hussein werden de christenen enigszins beperkt in het uitdragen van hun geloof, maar ze konden ongehinderd hun drankwinkels en schoonheidssalons drijven en ze waren betrekkelijk veilig zolang ze zich maar niet met de politiek bemoeiden.

Niettemin konden ook enkele christenen machtsposities bereiken, zoals Tariq Aziz, Saddams trouwe minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier. In de huidige interimregering zit christen, Pascale Isho Warda, de minister voor Ontheemden en Migranten.

'Vroeger konden de mensen vrijelijk bidden, maar alleen binnen de muren van de kerk of de moskee', vertelde de aartsbisschop van Bagdad, Jean Benjamin Sleiman, onlangs aan de Washington Post. 'Het bewind was fel tegen het geschreven woord en andere media. Wij christenen mochten geen godsdienstige geschriften publiceren, geen eigen zenders beheren of onze godsdienst op andere wijze uitdragen. En nu kennen we een echte vrijheid, maar die kunnen we niet benutten vanwege de algemene onveiligheid, het fanatisme en de overtuiging van bepaalde islamitische leiders dat de Iraakse christenen worden georporeerd in de coalitietroepen, die worden beschouwd als christen, zoniet kruisvaarders. Het is dus nog steeds niet makkelijk om christen te zijn in Irak.'

In het huidige klimaat worden de christenen onder druk gezet om zich aan te passen aan de islamitische regels en tradities. De eigenaren van drankwinkels, modezaken en schoonheidssalons worden het mikpunt van bedreigingen. Verscheidene drankzaken zijn kort en klein geslagen, in veel gevallen door het Mahdi-leger van de radicale shi'ietenleider Muqtada al-Sadr.

Maar na de bomaanslagen van zondag heeft ook al-Sadr het geweld tegen de christenen veroordeeld als een poging verdeeldheid te zaaien onder de Irakezen. 'Wij zijn bereid mee te helpen om de terroristen in de kraag te grijpen', zei een woordvoerder van al-Sadr. 'Onze deur staat open voor de christenen, en wij hopen dat hun deur open blijft staan voor ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden