Moslimfeministen bijeen in eerste vrouwenmoskee

Zwaaien normaal gesproken louter mannen de scepter in een moskee, zaterdagavond was het de beurt aan de vrouwen. In het tot vrouwenmoskee omgetoverde politiek cultureel centrum De Balie in Amsterdam spraken vrouwen over hun rol binnen de islam...

De moslimfeministen gaven hiermee de aftrap voor een driejarig project van De Balie en het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum voor een betere emancipatie van vrouwen met een islamitische achtergrond.

Hoewel de eerste vrouwenmoskee ter wereld bedoeld is als knipoog en dient als een soort kunstproject, geeft het volgens de organisatoren duidelijk aan dat het tijd is voor verandering. 'Laat de vrouwenmoskee een tipje zijn van de sluier die wordt opgelicht', stellen zij.

Voorafgaand aan de bijeenkomst riep een vrouw over het Leidseplein in het Nederlands en Arabisch op tot gebed. Ditmaal niet, zoals gebruikelijk, als ode aan de profeet, maar als ode aan de vrouw. De organisatoren hadden achter in de zaal een plekje vrijgemaakt voor een handjevol mannen, om hiermee hun ruimdenkendheid aan te geven.

Na de gebruikelijke rituelen hield Meral Polat een felle preek over de vrouwenmoskee. De tekst daarvan was van Nahed Selim (schrijfster van onder meer Brieven uit Egypte en De vrouwen van de profeet) en Adelheid Roosen deed de regie. Daarna nam de islamitische feministe van het eerste uur, Nawal el Saadawi, het woord. Zij werkte onder meer voor de Verenigde Naties en schreef De gesluierde Eva en Vrouwengevangenis. Ook heeft ze zich als eerste vrouw kandidaat gesteld voor het presidentschap in Egypte.

El Saadawi's wond er in haar betoog geen doekjes om. Vrouwen moeten vechten voor hun rechten en hun liefde. 'Iedereen is gelijk, we moeten samen kunnen werken aan een betere wereld.' Religie, zei ze, heeft verdeeldheid veroorzaakt in de wereld. 'Het wordt gebruikt om onrecht te rechtvaardigen, tegen vrouwen, tegen zwarte mensen, tegen onderdrukking. Dat moeten we veranderen. We moeten de ideologie veranderen.'

De 18-jarige Seren Dalkiran en haar 30-jarige vriendin Yeter Arkin maakten ijverig aantekeningen tijdens de bijeenkomst. Ze runnen samen een stichting om jongeren en vrouwen bewust te maken van zichzelf en willen praktijken als eerwraak en uithuwelijken bespreekbaar maken.

De vrouwenmoskee vinden ze een goed initiatief. 'De vrouw heeft een ondergeschikte rol in de moskee, ze worden altijd weggestopt in kleine kamertjes en mogen niet zoals de mannen gebruik maken van de mooie marmeren ruimten. Dit initiatief is daarop een goede kritiek', aldus Dalkiran.

Ze vinden dat vrouwen in de islam evenveel rechten verdienen als mannen en hopen dat de emancipatie van beide kanten zal komen. 'Als een moslimvrouw zich ontwikkelt en mannen gaan daarin niet mee, dan heeft het totaal geen zin.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden