Moslimdocente eist fikse vergoeding na ontslag

Economiedocente Samira Dahri, die in februari is ontslagen door het Vader Rijn College in Utrecht omdat ze weigerde mannen de hand te schudden, eist 30 duizend euro van de middelbare school....

Janny Groen, en Annieke Kranenberg

Voor de rechter in Utrecht voerde Dahri vrijdag aan dat de school haar discrimineert vanwege haar geloof.

Na de zomervakantie van 2006 had Dahri het besluit genomen mannen niet langer de hand te schudden. Ze voelde zich al geruime tijd ongemakkelijk in het contact met de andere sekse. Het voelde als een ongewenste intimiteit.

Bovendien had ze ontdekt dat haar geloof ‘het behoud van kuisheid der beide geslachten’ voorschrijft. Haar theologische adviseur en verloofde, Suhayb Salaam, had haar in die overtuiging gesteund. Suhayb Salaam is de zoon van de Tilburgse imam, die in november 2004 de hand weigerde van toenmalig minister voor Integratie Rita Verdonk.

De school schorste haar onmiddellijk. Volgens directeur Bart Engbers heeft de school een voorbeeldfunctie voor de samenleving en daarin past het weigeren van handen schudden niet. De zaak kwam voor de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde Dahri in het gelijk. Volgens de commissie zijn er meer mensen in Nederland die het geven van een hand als niet respectvol ervaren.

Engbers had grote moeite met dat besluit. Hij wil niet dat islamitische leerlingen het voorbeeld van de docente volgen en handen gaan weigeren. Ze zouden zichzelf tekortdoen. Ze hebben dan minder kans op een stageplek en uiteindelijk op werk. Engbers ontsloeg Dahri in februari.

Dahri’s advocaat Pendong Jalandoni zegt dat zijn cliënte sowieso niet terugkeert op school. ‘Haar contract loopt op 1 augustus 2007 af. Ze heeft maanden geen salaris gehad. Sociale verzekeringen lopen ook gewoon door. 30 duizend euro vinden wij dan ook een redelijke vergoeding.’

De rechtbank doet over ongeveer vier weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden