Moslimagent New York eist van politie dat hij baard mag dragen

Een moslimagent in New York die van zijn werkgever eist dat hij een baard mag dragen vanwege zijn geloof, heeft een eerste overwinning geboekt. De rechter bepaalde woensdag dat hij moet worden doorbetaald tijdens zijn schorsing. Masood Syed, een Pakistaanse Amerikaan, wil dat het politiekorps de religieuze rechten van hem en zo'n honderd andere moslimagenten respecteert. Ook eist hij een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

Agent Masood Syed lacht na zijn eerste overwinning.Beeld AP

Syed werd dinsdag geschorst omdat hij, in strijd met de jarenlange regels van het korps, zijn baard flink had laten groeien.

Het korps heeft al jaren een baardverbod. Moslims en andere gelovigen mogen echter bij uitzondering een 'baardje' laten staan, mits deze niet langer is dan één inch, zo'n 25 millimeter. Ook agenten die een huidaandoening hebben, worden uitgezonderd van het baardverbod. Volgens het korps kan een baard de veiligheid van agenten in gevaar brengen. Zo kan het er makkelijk voor zorgen dat agenten overmeesterd worden doordat aanvallers aan de baard kunnen trekken, aldus het korps.

Ook moeten agenten hun gasmasker kunnen passen bij een chemische of biologische aanval. Hiervoor zijn federale regels opgesteld. 'We zijn wereldwijd het belangrijkste doelwit van terroristen', zegt Lawrence Byrne, onderdirecteur juridische zaken van het korps in The New York Times, verwijzend naar de 9/11-aanslagen waarbij zo'n drieduizend doden vielen. 'En al onze 36 duizend agenten moeten direct kunnen reageren.

Syed, die al sinds 2006 bij het korps werkt, maakte sindsdien gebruik van de uitzonderingsmogelijkheid. Hij beperkte zijn baardharen lange tijd tot één inch. Afgelopen dinsdag werd hij echter uit het hoofdbureau van het korps in Manhattan gezet omdat hij zijn (inmiddels te lange) baard had laten staan. 'Het was erg vernederend', zegt hij over de uitzetting en zijn schorsing. 'Ik voelde mij beledigd.'

Rechten

Niet iedereen heeft echter begrip voor zijn eisen. 'Waarom meldt je je niet aan bij de religieuze politie van Saoedi-Arabië?', is een van de reacties op Twitter. 'In mijn meer dan twintig jaar in New York, heb ik nog nooit een agent gezien met een baard', laat een New Yorker weten. 'Het systeem draait niet om jou: afscheren en verder gaan met je leven.'

De zaak lijkt op die van de moslima die vorige maand in de VS in het nieuws kwam omdat ze haar hoofddoek wilde dragen tijdens haar opleiding aan de militaire academie The Citadel in South-Carolina.

Syeds advocaat Joshua Moskovitz zegt dat het baardverbod in strijd is met de rechten die elke Amerikaanse burger heeft op grond van het Eerste Amendement. Volgens de advocaat moest Syed dinsdag zijn wapen en politie-embleem inleveren voordat hij moest vertrekken. 'Hij werd naar buiten geleid vlak voor zijn collega's en vrienden', aldus de raadsman.

Al sinds augustus 2015 werd hem opgedragen zijn consequent te volle baard te knippen, maar hij bleef weigeren. In december vorig jaar vroeg hij het korps om een uitzondering te maken voor hem en andere moslimagenten zodat ze hun volle baard kunnen laten staan vanwege hun geloof.

Op maandag, een dag voor zijn schorsing, kreeg hij te horen dat zijn verzoek was geweigerd en dat hij zijn volle baard voor het einde van de dag moest hebben afgeschoren. Hij weigerde echter, waarop hij werd geschorst. De rechter doet op 8 juli uitspraak in de rechtszaak die hij nu heeft aangespannen tegen het korps.

Masood Syed wil dat alle moslimagenten in New York hun baard mogen laten groeien.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden