Moslim-vluchtelingen gebombardeerd NAVO blaast actie tegen Serviërs af

Servische vliegtuigen hebben zondag burgerdoelen in het noorden van Bosnië gebombardeerd, waarbij ten minste veertien doden, voor het merendeel kinderen, en honderd gewonden zijn gevallen....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

NAPELS/SARAJEVO

De Bosnische premier Haris Silajdzic dreigde gisteren de vredesbesprekingen af te breken. 'De terroristen blijven onze mensen vermoorden. Ze zoeken overduidelijk naar manieren de onderhandelingen te torpederen, en als de internationale gemeenschap niet op deze aanval reageert, hebben onderhandelingen geen zin.'

Doelwit van de Bosnische Serviërs waren het Moslim-vluchtelingenkamp in Zivinice bij de industriestad Tuzla en de stad Tesanjka in centraal-Bosnië. Bij de aanval met fragmentatiebommen op Zivinice vielen ten minste negen doden, onder wie zes kinderen, en vijftig gewonden. Het bombardement op Tesanjka eiste volgens de Bosnische televisie vijf kinderlevens. Er vielen ruim vijftig gewonden, voor 90 procent kinderen.

De aanval op de vluchtelingen in Zivinice is de zwaarste op een burgerdoel sinds een Servische mortiergranaat op 28 augustus 37 inwoners van Sarajevo doodde. Die actie was het begin van de NAVO-luchtaanvallen op Servische doelen in Bosnië.

Ook Kroatië meldde zondag Servische luchtaanvallen met fragmentatiebommen op door Kroaten bewoonde dorpen in het noorden van Bosnië. Tientallen mensen zouden zijn gedood.

In het noorden van Bosnië duurden de gevechten tussen Bosnische Serviërs en het Bosnische regeringsleger, dat versterking kreeg van Kroatische eenheden, voort. Twee dagen voor het ingaan van het staakt-het-vuren proberen de strijdende partijen kennelijk hun militaire posities te versterken. Gevochten werd vooral ten noorden en ten oosten van Bosanska Krupa en de frontlinie tussen Otaka en Kljuc.

Volgens Radio Zagreb hebben de Serviërs een offensief ingezet ten zuiden van het noord-Bosnische Brcko. Deze stad, die in handen is van de Serviërs maar zich binnen de reikwijdte bevindt van het Bosnische geschut, ligt aan de aanvoerroute tussen Servië en west-Bosnië en is daarom van groot strategisch belang.

Of het staakt-het-vuren inderdaad dinsdagmorgen al van kracht wordt, is niet zeker. De Bosnische president Izetbegovic verklaarde zaterdag niet te geloven dat het bestand op tijd zal ingaan, omdat de voorwaarden - hervatting van de gas- en elektriciteitsvoorziening - volgens hem niet vervuld zijn. Een regeringswoordvoerder veronderstelde dat het bestand twee tot drie dagen later van kracht wordt.

Premier Silajdzic verwacht echter geen problemen. 'Als louter om technische redenen, en niet als gevolg van obstructie van de zijde van de Servische terroristen, de stroom- en gasvoorziening niet op gang is gekomen, kan het bestand dinsdag ingaan', aldus de premier.

De Amerikaanse en Russische ministers van Defensie, William Perry en Pavel Gratsjov, zijn het zondag in Genève in principe eens geworden over Russische deelname aan een internationale troepenmacht die na een vredesakkoord in Bosnië wordt gestationeerd.

Onenigheid is er nog over de commandostructuur. De VS willen dat de NAVO het bevel voert. Moskou wil de VN als bevelhebber. Andere geschilpunten zijn de omvang van het Russische contingent en de vraag wie de rekening betaalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden